2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 érdekesség a zombik kultúrtörténetéből

2016. november 22. 08:33

1. Az ügyetlenül csoszogó, hullafoltokkal teli, sírjukból kimászó elhunytak – amelyek mohón vágyakoznak a friss emberi hús után – a modern nyugati kultúra agyszüleményei, amelynek gyökerei a haiti vudu vallásban keresendőek.

2. A zombi szó írásban elsőként egy angol szövegben tűnt fel, mégpedig Robert Southey 1819-es, Brazília története című művében. A szerző a zumbi nevű „afro-brazil” szabadságharcosokra utalt.

3. A mai értelemben vett zombi a nyugati kultúrkörben elsőként W. B. Seabrook Varázssziget című 1929-es könyvében bukkant fel, amelyben a szerző saját élményeit meséli el, miként élesztett újjá egy elhunytat egy vudu pap Haiti szigetén.

4. A képernyőt 1932-ben kezdték meghódítani az élőhalottak. A Fehér zombi című, Lugosi Béla főszereplésével készülő fekete-fehér amerikai horror a karibi szigeteken élők hiedelmeiből merített ihletet.

5. A vudu folklór szerint, ha Baron Samedit (Szombat báró néven szokták lefordítani), a holtak és temetők őrzőjét valamilyen módon megsértik az emberek, akkor haláluk után zombikként kelnek fel sírjaikból. Mivel a természetfeletti lény véd a holtak feltámasztása ellen, érdemes „lekenyerezni”, vagyis többek között tyúkkal, konyakkal, rummal vagy pénzzel áldozni neki.

6. Egy bizonyos Wade Davis kanadai antropológus 1982-es haiti kutatása alatt felfedezett egy tetrodotoxin nevű anyagot, amely valóban „zombiszerű” pszichotikus állapotot eredményez az elfogyasztójánál.

7. A tetrodotoxin nevű erős idegméreg – amelyet a gömbhalak (Tetraodontidae) szervezetéből lehet kivonni – ismert tudatmódosító hatásáról és a hagyomány szerint a bokor néven emlegetett varázsló „zombikészítő” főzetének egyik fő összetevője. Egyébként a hitvilág szerint többnyire azért hívták vissza az életében a társadalomra nézve káros elhunytat a sírjából, hogy hasznos kétkezi munkát végezzen.

8. A bokor a haiti folklór egyik népszerű alakja, egyfajta vudu mágus, aki gyakorlatilag képes saját rabszolgákat „előállítani”. Ha valaki megissza a főzetét, meghal, eltemetik, majd kikel a sírból és engedelmesen követi az utasításait.

9. A hitvilág szerint a bokor úgy tudja irányítani és engedelmességre bírni a sírjukból felébredő élőhalottakat, hogy a meggyilkolt emberek lelkeit egy palackba zárva tartja.

10. François „Papa Doc” Duvalier haiti diktátora 1959-ben létrehozta a haiti kreol mitológia félelmetes, a legenda szerint reggelente rossz gyerekekkel táplálkozó alakja után csak Tonton Macoute-ként emlegetett, több ezer ellenzékit megkínzó nemzetbiztonsági milíciát. Sokan egyenesen úgy gondolták, hogy a diktátorhoz feltétlenül hű, főként iskolázatlan férfiakból és vudu papokból álló a szervezet tagságát élőhalottak alkotják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár