2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Halloweenről

2016. október 31. 09:53

A halloween két fő jellegzetessége, a „cukrot vagy csínyt”, és a beöltözés a 19. század második felében honosodott meg az USA-ban az angol és ír bevándorlóknak köszönhetően. A 19. században a burgonyavész elől az USA-ba menekülő írek nagymértékben hozzájárultak a halloween széles körben történő elterjedéséhez.

1. A halloween eredete a kelta újévet megelőző estén tartott, nyárbúcsúztató-télváró ünnepre, a samhainra vezethető vissza, amikor a legendák szerint elmosódott az élők és holtak világa közti határ, és visszatértek a holtak szellemei. A samhain során a kelták állatbőrbe öltöztek, és egy hatalmas, druidák által megrakott tábortűz köré gyűlve jósoltak, és áldozatokat mutattak be az isteneknek.

2. A kelta területeket meghódító rómaiak két ünnepe, a halottaknak emléket állító feralia, és Pomona, a gyümölcs istennőjének napja is összeolvadt a samhainnal.

3. A 8. században III. Gergely pápa november 1-jét mindenszentek napjává nyilvánította, később pedig a halottak napjával vált teljessé az ünnepkör. A keresztény rítusok a kelták körében is fokozatosan összeolvadtak a régi szertartásokkal. A középkorban a mindenszenteket (All Hallows Day) megelőző estét All Hallows Eve-ként kezdték emlegetni, amely az idők során Halloweenre egyszerűsítettek.

4. A „cukrot vagy csínyt!”  szokása a középkori Angliából származik. Halottak napján a szegény emberek házról-házra járva élelemért könyörögtek, amiért cserébe a purgatóriumban ragadt lelkekért imádkoztak.

5. A halloween két fő jellegzetessége, a „cukrot vagy csínyt”, és a beöltözés a 19. század második felében honosodott meg az USA-ban az angol és ír bevándorlóknak köszönhetően. A 19. században a burgonyavész elől az USA-ba menekülő írek nagymértékben hozzájárultak a halloween széles körben történő elterjedéséhez.

6. A halloween a 19. század végére egyre inkább elvesztette vallási jellegét, és az 1920-30-as évekre egy teljesen szekuralizált, a mai formájához nagyon hasonló ünneppé vált.

7. A világon több ezren szenvednek a samhainopfobia nevű betegségben, amely a halooweentól való irracionális félelmet jelenti.

8. A boszorkányhit szerint a természetfeletti erővel rendelkező, gonosz asszonyok két éves találkozójuk közül az egyiket halloween éjszakáján tartják. A boszorkányok társának tartott macskák ősidők óta részei a halloweenhoz kapcsolódó hiedelemvilágnak. A druidák már a samhain során is dobtak macskákat tűzbe a jóslási szertartás részeként.

9. A töklámpás (Jack O’Lantern) eredete egy ír legendára vezethető vissza, mely szerint egy Jack nevű férfi lelke a purgatóriumban ragadt, és az ördög által adományozott, tarlórépába rakott égő széndarab segítségével keresi nyughelyét. Az első halloweeni töklámpások tarlórépából, krumpliból vagy céklából készültek.

10. Egy skót legenda szerint a lányok halloweenkor megláthatják a leendő férjük arcképét, ha egy vizes lepedőt feszítenek ki a tűz előtt. Egy másik legenda szerint, ha egy lány dió, szerencsendió és mogyoró keverékéből készült, édes ételt evett a halloween előtti éjszakán, leendő férjéről álmodott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár