2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vastag koszréteg alatt felfedezett Rubens-festmény kerül kalapács alá

2020. július 7. 10:37 MTI

Egy újra felfedezett, értékes Rubens-festményt árvereznek el Londonban július végén. Az eddig vastag porréteg alatt rejtőző alkotásról a Sotheby's aukciósház szakértői állapították meg, hogy a flamand mester maga készítette.

Az Egy hölgy portréja című festmény 2,5-3,5 millió fontot (970 millió – 1,3 milliárd forintot) érhet a Sotheby’s szerint. Anonimitását őrző jelenlegi tulajdonosa nagy haszonra tehet szert, mert ő az alkotást 2017-ben csupán 65 ezer fontért (25 millió forintért) vásárolta.

Korábban 139 éven át egy család gyűjteményében volt a kép, melyről akkoriban úgy vélték, hogy bár Peter Paul Rubens (1577-1640) flamand festő műhelyéből származik, valószínűleg egy segédje festette a mester felügyelete mellett.

Az aukciósház szakértői azonban megtisztították a meglehetősen piszkos festményt az évszázadok alatt keletkezett lerakódásoktól.

Ekkor vált láthatóvá ez a „meglehetősen csodálatos” Rubens-kép – közölte Andrew Fletcher, a Sotheby’s régi mesterek festményeire szakosodott részlegének vezetője.

A valódiságát bizonyítja Fletcher szerint többek között az, hogy az alkotási folyamat során a festő többször hajtott végre változtatásokat.

„Ez az egyik dolog, amely segít bizonyítani, hogy a kép eredeti, nem pedig szolgai másolat” – mondta. Át van dolgozva a háttér, a nő vállait is utólag festették szélesebbre, kezénél is végrehajtott változtatásokat Rubens. A szakértők infravörös kamera segítségével fedezték fel az apró részleteket a képen.

Fletcher elmondta, hogy a portrét 1902-ben még Rubens alkotásaként állították ki a londoni Royal Academyben. Ezt követően azonban valamiért feledésbe merült a festmény eredete.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár