2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Valóságos családi tragédia áll a karlendítést elutasító férfi híres fotója mögött

2020. június 16. 11:57 Múlt-kor

1936. június 13-án a hamburgi Blohm und Voss hajógyárban nagyszabású ceremóniát tartottak a legújabb tengerjáró, a 90 méter hosszú, bark osztályú vitorlás Horst Wessel vízrebocsátása alkalmából. A hajó a náci pártpropaganda egyik elsőszámú mártírjáról kapta nevét, az eseményt pedig az állampárt helyettes Führere, Rudolf Hess beszéde koronázta meg, melynek során végig mellette állt maga a vezér, Adolf Hitler is. A hajót a névadó SA-vezér édesanyja keresztelte meg a hagyományos üveg pezsgővel, az összegyűlt gyári munkások és bámészkodók tömege pedig lelkesen a magasba emelte a karját, a nácik bevett üdvözlését bemutatva – egy ember kivételével.

Tiltott frigy

A 26 éves August Landmesser a tömegben állt ugyan, ám míg a körülötte lévők fellendítették karjukat, ő igencsak feltűnő módon karba tett kézzel állt tovább.

Landmesser korábban az eddigre állampárttá duzzadt NSDAP tagja is volt: 1931-ben, még Hitler hatalomra kerülése előtt lépett be abban a reményben, hogy így könnyebben talál munkát. Amikor azonban 1935-ben eljegyezte a zsidó származású Irma Ecklert, a nácik kizárták soraikból.

Bár a pár intézkedett a polgári esküvőről, az alig egy hónappal később meghozott nürnbergi törvények ezt ellehetetlenítették: „tisztavérű” német nem köthetett házasságot olyan személlyel, akinek zsidó felmenői voltak. Első lányuk, Ingrid így házasságon kívül született meg 1935. október 29-én.

1937-ben Landmesser és Eckler Dániába kísérelt meg átszökni, azonban a hatóságok elfogták őket. Eckler ekkor ismét terhes volt, ezért Landmessert 1937 júliusában megvádolták és bűnösnek találták „fajgyalázás” bűnében.

Landmesser azzal érvelt, sem ő, sem Eckler nem volt tisztában a nő teljes származásával, így végül 1938. május 27-én felmentették, azzal a figyelmeztetéssel, hogy a bűnismétlés több éves börtönbüntetést vonhat maga után.

A pár továbbra sem titkolta kapcsolatát nyilvánosan, így Landmessert július 15-én ismét letartóztatták, majd két és fél év kényszermunkára ítélték a börgermoori koncentrációs táborban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
August Landmesser 1935-ben (kép forrása: vintage-everyday.com)A családról készült első és egyetlen fénykép (kép forrása: vintage-everyday.com)Irma Eckler (kép forrása: vintage-everyday.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár