2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ukrajnából mentett műalkotásokat állítanak ki a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban

2022. november 30. 20:25 MTI

Mintegy hetven műkincset menekítettek ki Ukrajnából a háború elől és a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban állítják ki őket.

A kiállítás keddtől áprilisig várja látogatókat Madridban, ezután a kölni Ludwig Múzeumban lesz látható júniustól szeptemberig.

A képek széles skálát ölelnek fel a figuratív művészettől a kubizmuson, konstruktivizmuson át a szocialista realizmusig.

Olyan mesterek alkotásai szerepelnek a tárlaton, mint Olekszandr Bohomazov, Vaszil Jermovolov és Anatol Petrickij.

Az alkotásokat november 15-én szállították el Kijevből. A várost azon a napon is lőtték az orosz erők, a képeket szállító teherautók szerencsére már Kijevtől kétszáz kilométernyire voltak, amikor az első találatok érték az ukrán fővárost – mondta el Francesca Thyssen-Bornemisza, Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza műgyűjtő lánya, akinek a gyűjteménye a madridi múzeumban látható.

Tizenkét órával később a teherautók átlépték a határt, és folytathatták útjukat Spanyolország felé – mondta el a műgyűjtő, az ukrajnai művészet segítségére siető múzeumokat és alapítványokat tömörítő Múzeumok Ukrajnáért kezdeményezés szervezője.

A műalkotások biztonságba helyezésén túl a kiállítás bemutatja Ukrajna kulturális és művészeti sokszínűségét is – hangsúlyozta Katya Deniszova, a kiállítás egyik kurátora.

A tárlat időrendben vonultatja fel az anyagot az 1910 évektől – amikor Ukrajna az Orosz Birodalomhoz tartozott – az 1920-as évekig, amikor az ország a Szovjetunióhoz csatlakozott, majd az 1930-as évekig, amikor egyes művészek a sztálini tisztogatások áldozataivá váltak és a szovjet realizmus lett az egyetlen engedélyezett stílus – mondta el a kurátor.

A látogatók megtekinthetik Vadim Meller Kompozíció (1919-1920) című, kubista ihletésű vásznát, Anatol Petrickij Rokkantak (1924) című, okker tónusú, neobizánci stílusú, valamint Kosnztyantin Jeleva 1920-as évek végén készült, Képmás című, katonát ábrázoló realista alkotását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár