2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Újabb volt kommunista román börtönparancsnokok a vádlottak padján

2016. június 30. 15:19 MTI

További két volt romániai kommunista börtönparancsnok ellen tett büntetőjogi feljelentést csütörtökön a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER).

Román kommunista börtön

A román sajtó által "kommunista pribékeknek" nevezett egykori börtönparancsnokok közül eddig kettőnek az ügyében született ítélet. A hírhedt Ramnicu Sarat-i börtön egykori parancsnokát, Alexandru Visinescut idén februárban jogerősen húsz év börtönbüntetésre ítélték, ő már megkezdte büntetése letöltését. Ugyancsak húsz éves szabadságvesztésre ítélték első fokon Ion Ficiort, a peripravai munkatábor egykori parancsnokát márciusban.

Most Marian Petrescut, a galaci (Galati) börtön egykori parancsnokát és helyettesét, Gheorghe Bostinát jelentették fel emberiesség elleni bűncselekményekért az ügyészségen: előbbit 104, utóbbit száz politikai fogoly haláláért tartják felelősnek. Mindketten az országos börtönigazgatóság tisztjei voltak 1950 és 1964 között, Bostina a dobrudzsai Ostrovon létesült munkatábort vezette.

Az IICCMER csütörtöki sajtóértekezletén felhívást intézett a Duna-deltában felépített peripravai munkatáborban eltűnt foglyok családtagjaihoz, hogy DNS-mintákkal segítsék az onnan kihantolt holttestek azonosítását. A román állami intézmény az utóbbi másfél évben nem csak régészeti, hanem büntetőjogi szempontból is bizonyító erejű feltárásokat végzett az egykori munkatábor területén, ügyészek és igazságügyi orvosszakértők jelenlétében - magyarázta Radu Preda, az IICCMER ügyvezető igazgatója.

Az intézet vezetője arra panaszkodott: hiába rendelkeznek az egykori politikai foglyok részletes tanúvallomásaival az elszenvedett kínzásokról, és hiába tudják névvel és lakcímmel beazonosítani az elkövetőket, nem lehet már őket felelősségre vonni, mert egy sor bűncselekményük elévült. A volt börtönparancsnokok elszámoltatásához meg kell találni és azonosítani kell áldozataik földi maradványait, és azt is bizonyítani kell a bíróság előtt, hogy az általuk kialakított fogvatartási körülmények - a rendszeres verések, az ivóvíz, az élelem és az orvosi ellátás hiánya - okozta a foglyok halálát.

A román büntető törvénykönyv életfogytiglani vagy 15-től 25 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja azt, aki - politikai, faji, vallási, etnikai, szexuális, vagy más, a nemzetközi jog szerint elfogadhatatlan okok miatt - alapvető emberi jogaitól megfosztja egy csoport tagjait. Mivel a még életben lévő egykori börtönparancsnokok túl vannak 60. életévükön, a román jog szerint esetükben 25 év a kiszabható maximális büntetés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár