2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb „náci harangokat” találtak német településeken

2017. november 23. 10:35 MTI

További öt, a nácizmus idejéből származó olyan harangot találtak Rajna-vidék-Pfalz német tartomány evangélikus templomaiban, amely „problémás” feliratot visel – jelentette be Michael Gärtner tartományi egyházi vezető.

Mivel az emberek eltérően reagálnak ezekre a feliratokra, és némelyek elfogadhatatlannak tartják azokat, a tartományi egyház szempontjából a legbölcsebb eltávolítani és egy olyan helyen kiállítani őket, amelyek nem kötődnek az érintett egyházközségekhez – mondta az egyházi vezető. A rajna-vidék-pfalzi evangélikus egyház szakértőt bízott meg a náci múltú templomi harangok felkutatásával, miután nemzetközi visszhangot kiváltó, úgynevezett Hitler-harangot találtak Herxheim am Berg település templomában.

A falu protestáns egyházközségének presbitériuma szeptemberben úgy döntött, hogy többé nem szólaltatják meg a horogkeresztet és Mindent a hazáért – Adolf Hitler feliratot viselő, 240 kilós bronz harangot, nehogy a falu temploma szélsőjobboldali zarándokhellyé, az 1934-ben felszerelt harang pedig tehertétellé váljon a falui lakói számára. Az ezt követő kutatás során nácizmusra utaló feliratot („Harmadik Birodalom”, „Nemzeti felkelés 1933”, „A Saar-vidék felszabadítása 1935”) találtak harangokon Essingenben, a Kaiserslautern melletti Mehlingenben, a saar-vidéki Homburg-Beedenben és Pirmasens-Winzelnben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár