2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új szemszögből dolgozza fel Neumann János életét egy új kötet

2023. március 16. 15:10 MTI

Neumann János születésének százhuszadik évfordulója alkalmából a tudós életútját új megközelítésből feldolgozó kötetet jelentetett meg a Neumann Társaság Idézhető Neumann János címmel.

Neumann János
Neumann igazolványképe Los Alamosból (kép forrása: Wikimedia Commons / Los Alamos National Laboratory)

Modern világunk egyik atyja

A Neumann Társaság közleménye szerint a Neumann 120 emlékév tiszteletére egy nem mindennapi, limitált példányszámban készült könyv jelent meg a 20. század legmeghatározóbb magyar tudósa, a modern számítógépek működési elveit is kidolgozó Neumann Jánosról, akinek a globális kihívásokkal és az éghajlat változásával kapcsolatos gondolatai 2023-ban aktuálisabbak, mint valaha.

A magyar és angol nyelven megírt kötetet Hargittai István Széchenyi-díjas magyar kémikus, tudománytörténész, valamint fia Hargittai Balázs, a Saint Francis Egyetem (Pennsylvania) kémiaprofesszora jegyzik.

Mint írták, Neumann János a „marslakókként” ismert amerikai magyar tudóscsoportba tartozik, akik az atombomba kutatásában, megalkotásában is részt vettek, ezért is fontosak a hadtudomány és az atomenergia felhasználása, valamit a politika kapcsán tett kijelentéseik.

Neumann János úgy érezhette, hogy az általa is felgyorsított technikai fejlődés miatt az emberiség jövője a tét. Ezért írt előretekintő gondolatokat a tudomány szerepe, valamint az időjárási, az éghajlati és a globális kihívások kapcsán.

„A társaságunk által kiadott, hiánypótló kötet fókuszában egy olyan magyar tudós áll, akit a mai, modern informatika megalapozójának tartunk. Neumann János maradandót alkotott a matematika, a fizika és a gazdaságtudomány területén egyaránt.Tudományos és matematikai teljesítményének jelentősége és hatása az idők során nem halványul, hanem éppen erősödik, és következményei jelen vannak életünk nagyon sok vonatkozásában, ezért Neumann életútja tanulsággal szolgálhat a ma embere számára is” – idézik a közleményben Szalay Imrét, a Neumann Társaság ügyvezetőjét.

A kötetben fontos szerepet tölt be a tudós lánya, Marina von Neumann-Whitman – a Neumann 120 emlékév tiszteletbeli elnöke – aki saját gondolatokkal és a családi archívumból fennmaradt fotókkal segítette a könyv megszületését.

A ritkán látott fotók mellett tematikus idézetgyűjtemény is található a kötetben.

A limitált példányszámban megjelent kiadványt a Neumann Társaság honlapjáról (https://njszt.hu/) rendelhetik meg az érdeklődők, ahol a 2023-as Neumann 120 emlékév részletes programjai is megtalálhatóak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár