2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Teljes felújításon megy keresztül a Göcseji Múzeum 130 éves épülete

2020. április 14. 10:05 MTI

Látványos szakaszához érkezett a zalaegerszegi Göcseji Múzeum neobarokk műemléképületének és kiállítótereinek teljes külső és belső felújítása.

múzeum
Kép forrása: gocsejimuzeum.hu

Az 1,3 milliárd forint európai uniós támogatásból és 550 millió forint hazai forrásból megvalósuló beruházással a város meg tudja menteni építészeti örökségét, a műemléki környezettel pedig a zalai megyeszékhely turisztikai vonzerejét is növelni lehet - emelte ki a csütörtöki sajtóbejáráson Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere. Hozzátette, hogy a belvárosban több emblematikus épület is megújult.

A múzeum kiürített épületének pinceszintjén, földszintjén, az emeleten és a tetőtérben jelenleg a bontási és a felújítási munkák zajlanak.

A rekonstrukció többek közt a pinceszint részleges átalakítását, a szigetelési munkákat, a belső átalakításokat és gépészeti munkákat, a homlokzat- és tetőfelújítást tartalmazzák - ismertette a részleteket. Jelezte, hogy a tervek szerint a kivitelezési munkák jövő év tavaszára fejeződnek be.

A veszélyhelyzetben néhány projektet át kellett ütemezni, de a TOP és a Modern Városok program keretében megvalósuló nagyberuházások tovább folytatódnak - hangsúlyozta Zalaegerszeg alpolgármestere.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) kiemelte: most a legfontosabb feladat a járvány elleni küzdelem, de a beruházások folytatására is szükség van, hogy a "megtermelt forintokból" forrást tudjanak biztosítani az egészségügynek.

Kostyál László múzeumigazgató-helyettes arról számolt be, hogy a Göcseji Múzeum épületében korszerű, interaktív várostörténeti kiállítás nyílik.

Újra látogatható lesz Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975) kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész és Németh János Kossuth-díjas szobrász, keramikus állandó kiállítása, és új attrakció lesz a Fekete György belsőépítész életművét bemutató állandó kiállítás.

A múzeum épületét 1890-ben emelték: az eklektikus stílusú épületben takarékpénztár működött és elegáns bérlakásokat alakítottak ki. A kommunista diktatúra idején, az államosítás után 1950-től a városi tanács, ifjúsági klub, orvosi rendelők és napközis konyha működött az épületben.

1968-ban a városi tanács elköltözött, az építményt 1970-72 között Szerdahelyi Károly tervei alapján átalakították, és beköltözött a Göcseji Múzeum, amelynek első kiállítását 1973 szeptemberében nyitották meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár