2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Több száz éves, kőbe vésett hivatalos névsorra bukkantak a kínai nagy falon

2020. augusztus 4. 09:58 MTI

Több száz éves, a Ming-dinasztiára (1368-1644) visszavezethető kőtáblát találtak a Kína északi részén lévő nagy fal egyik őrtornyának tetején.

nagy fal
Kép forrása: Wikimedia Commons

A 102 centiméter hosszú, 62 centiméter széles és 13 centiméter vastag táblát a Csienan (Qian’an) város melletti falszakasz egyik őrtornyában találták.

A rajta olvasható mintegy háromszáz karakteres felirat a Ming-dinasztia 15 tisztviselőjének nevét és tisztségét sorolja fel.

Az említett személyek a nagy fal ezen szakaszának építését segítő főgenerálisok voltak, valamint azon hatósági személyek, akik a későbbi időszakokban a fal védelmében vettek részt.

A felirat szerint a tábla 1584-ben készült. Ez a legjobb állapotban megőrződött kőtábla, amelyet a kínai nagy falban a csienani szakaszon találtak. Fontos referenciaként szolgálhat a kínai nagy fal kultúrájával és a Ming-dinasztiára jellemző rangsorral foglalkozó tanulmányokhoz.

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő kínai nagy fal több, egymással összekötött falrészből áll. Áthalad Kína számos tartományán és városán. A természeti erők és az emberi pusztítás hatására több része súlyosan sérült vagy összeomlott, ezért sürgős felújításra van szüksége az építménynek.

A kínai nagy fal pontos hosszát nem lehet megállapítani, mivel nem egységes építmény, hanem különböző korokban épült falszakaszok összessége. A becslések 3 és 10 ezer kilométer között ingadoznak, az összes különálló falszakaszt összeadó mérés szerint azonban mintegy 50 ezer kilométer hosszú.

A csienani szakasz 45,3 kilométert tesz ki, főként a Ming-dinasztiában épült. A kulturális ereklyék védelme érdekében a város 24 őrt fogadott fel a közeli falvakból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár