2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

5000 éve létezett civilizáció romjaira bukkantak Kínában

2020. július 30. 10:08 MTI

Ötezer éves település maradványait tárták fel kínai régészek a Szanhszingtuj régészeti helyszín közelében. A tudósok számos agyagedényt, porcelánt és kőeszközöket találtak a Szanhszingtuj romoktól nyolc kilométerre délre, a Kína Szecsuan tartományában fekvő Kuanghanban.

Értékes lelet

"Először bukkantunk rá Szanhszingtuj környékén a Su civilizáció egy teljes darabjára" - hangsúlyozta a felfedezés jelentőségét Hszin Csunghua, a szecsuani tartományi kulturális örökségvédelmi és régészeti kutatóintézet munkatársa.

Az ősi település maradványai közül előkerült leletek többége a szanhszingtuji kultúra jellegzetességeit hordozza. A régészeti helyszín egy csaknem ötezeréves kultúra helyi fejlettségét tükrözi, s ez rendkívül fontos lehet a Su civilizáció eredetének és fejlődésének tanulmányozásához - fűzte hozzá a kutató.

A Szanhszingtuj romok a Su királyság idejéből származnak, a tudósok szerint a település lehetett a királyság központja mintegy 4800 évvel ezelőtt.

A Kína tíz legfontosabb 20. századi archeológiai felfedezése közé sorolt Szanhszingtuj-romok a kínai civilizáció fejlődésének különböző fázisairól adnak hírt.

A romokat 1929-ben egy helyi földműves fedezte fel, amikor ásás közben kifordult a földből egy fényes jádekő. A feltárás legértékesebb leletei között néhány aranyból készült maszk is volt.

Később, 1986-ban téglavetéshez agyagot bányászó munkások bukkantak rá két áldozati edényre, amelyeket több mint ezer műkincs, köztük aranymaszkok, bronzeszközök, jadetáblák és más leletek töltöttek meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár