2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sztélét avattak Kossuth Lajos szülőházánál, amely immár hivatalosan is történemi emlékhely

2022. szeptember 19. 20:27 MTI

Kossuth Lajos születésének 220. évfordulója alkalmából pénteken felavatták a Kossuth Emlékház történelmi emlékhellyé nyilvánítását jelző sztélét Monokon.

Sztéléavatás
Kép forrása: MTI / Vajda János

Egy nagy ember szerény szülőháza

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója felidézte, hogy Kossuth Lajos élete szimbolikusan kapcsolódik a Nemzeti Múzeumhoz: ugyanabban az évben, 1802-ben született, amikor megalapították az intézményt.

Később az intézmény az 1848-as forradalom és szabadságharc egyik bölcsője volt, ahonnan elindultak azok az események, melyek Kossuthot a magyar politika középpontjába emelték. 1894-ben pedig, amikor hazaszállították a hamvait, a Nemzeti Múzeum előcsarnokában ravatalozták fel.

L. Simon László kiemelte, hogy a nehéz gazdasági helyzet elmúltával egy új és nagyszerű Kossuth-kiállítást fognak berendezni a monoki emlékházban.

Mihályi Máté, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) általános főigazgató-helyettese felidézte, hogy Kossuth Lajos monoki szülőházát, ma emlékházát jelentősége miatt nyilvánította történelmi emlékhellyé a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára a kormány.

Mihályi Máté emlékeztett arra, hogy a történelmi és nemzeti emlékhelyek a magyar történelem sorsfordító eseményeihez kapcsolódó szimbolikus vagy valóságos terek.

Jelenleg 21 nemzeti és 60 történelmi emlékhely van Magyarországon, amelyeket különleges emlékoszlopok, sztélék jelölnek.

A főigazgató-helyettes hozzátette: amilyen szerény Kossuth Lajos szülőháza, olyan díszes és monumentális a Fiumei úti sírkertben található mauzóleuma, amely a legnagyobb hazai funerális építmény.

A két épület közötti különbség jól mutatja az általa bejárt utat, azt a teljesítményt, amelyet élete 92 éve alatt elért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár