2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szász Endre és Kondor Béla alkotásaival emlékeznek a holokauszt áldozataira Szombathelyen

2024. július 5. 11:20 MTI

Megtörtént címmel nyílt kiállítás a Szombathelyi Képtár gyűjteményéből csütörtökön a vasi vármegyeszékhelyen, arra emlékezve, hogy 80 évvel ezelőtt, 1944. július 4-én hurcolták el a város és környékének zsidóságát Auschwitzba.

kiállítás
Kép forrása: Facebook/ Irokéz Collection

A Szombathelyi Zsidó Hitközség, a Szombathelyi Képtár és az Irokéz Galéria szervezésében rendezett tárlaton Deim Pál, Dési Huber István, Kondor Béla, Krón Jenő, Ország Lili és Szász Endre művei láthatók, július 14-ig.

Frölich Róbert országos főrabbi a kiállítás megnyitóján úgy fogalmazott: a holokausztról a legjobban a képek, a festmények „beszélnek”, éppen azért, mert nincsenek igazán szavak a történtekre.

„Ha megnézzük Szász Endre ezen a tárlaton kiállított képeit, azok fekete-fehérek.Ugyanúgy, mint a vészkorszak, amelyben nem volt átmenet, áldozatok voltak és gyilkosok, zsidók és nem zsidók, elpusztításra szánt alsóbbrendű ember és felsőbbrendűnek vélt elkövetők” – mondta.

Hozzáfűzte: a döbbenetes képeken világítanak az arcok a sötétben, amivel meglátása szerint a művész azt üzeni, hogy a reménytelenségben is ott pislákol valami kis remény, a halál tombolása közt is ott az élet, ami világít, pislákol.

Képek a haláltáborból

Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész, a kiállítás kurátora úgy fogalmazott: „mindannyian ismerjük az Auschwitzban készült fényképeket, amelyek a borzalmas tényeket mutatják meg, a racionális énünket érintik, a festmények, a mű hatóköre, sugárzása viszont az érzelmi énünket, a szívünket érinti meg”.

Elmondta: a kiállítás tizenöt képe közül nyolc - Szász Endre és Kondor Béla alkotásai - 1965-től 1979-ig Auschwitzban voltak láthatók.

1980-ban kerültek Szombathelyre, az akkor még csak tervezés alatt álló Szombathelyi Képtár megnyitását tervező egyesülethez, majd a későbbi képtár gyűjteményébe.

A most kiállított képeket több évtizede nem láthatta a nagyközönség, de az évfordulóhoz kapcsolódva most tíz napon át megtekinthetők a Szombathelyi Képtár szomszédságában található Irokéz Galériában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár