2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Steinschneider Lilly, az első magyar pilótanő kalandos élete

2021. december 4. 13:00 Szerényi Ildikó

Ápolónő a háborúban

Az első világháború kitörése véget vetett a polgári repülés ígéretes éveinek. Korabeli újságcikkek szerint Lilly – nem törődve a háború veszélyeivel – szívesen beállt volna tábori pilótának is, ehhez azonban más jellegű pilótavizsgára volt szükség. A kalandvágyó ifjú hölgy a Vöröskereszt szolgálatában, ápolónőként teljesített szolgálatot a fronton a Monarchia keleti határánál, Lemberg környékén.1915 nyarán a háború közepette kötött házasságot Bécsben a Tokióban japán anyától született, hangzatos nevű Johannes Evangelist Virgilio Coudenhove-Kalergi von Ronspergheim gróffal.

Lilly férje csehországi lakóhelyére költözött, ahol a Klatovy melletti pobezovicei birtokon élt több mint húsz éven át. Az ifjú házaspárt sokáig elkerülte a gyermekáldás; lányuk tizenkét évvel esküvőjük után,1927 júniusában született Prágában. A kislányt a családi hagyományokhoz híven bőségesen ellátták keresztnevekkel – Maria Electa Thecla Elisabeth Christina Helena Sophia –, a mindennapi életben azonban csak Pixie-nek becézték.

A gyermek arcvonásain erősen tükröződik a negyedvér japán származás. Noha a kislány alapvetően egészséges volt, az orvosok egészségügyi okokra hivatkozva nem engedték iskolai közösségbe, ezért tanulmányait a birtokon folytatta magántanulóként, tanévvégi vizsgákra kötelezve. („Pixie” 73 éves korában, 2000-ben hunyt el Kaliforniában.)

1938-tól ínséges idők következtek a jobb módhoz szokott grófné számára. Lilly lányával együtt – zsidó származása és a növekvő náci veszély miatt – Rómába költözött, ahol sokat betegeskedett és nagyon szerény anyagi körülmények, nélkülözések közepette tengette életét. Útlevelét mindig csak néhány hónappal hosszabbították meg a hatóságok, ami a kitoloncolás veszélyét jelentette Lilly számára.

A gróf ez idő alatt a náci párt híveként Berlinben tartózkodott, ott próbálta elintézni felesége olaszországi tartózkodásának meghosszabbítását. Ezekre az évekre a házaspár kapcsolata már megromlott, noha Lilly folyamatosan kérte férjét, hogy menjen el hozzájuk Olaszországba, és adja fel berlini lakását.

Gyermekük japán származása révén nem volt akkora veszélynek kitéve, mint Lilly. 1944-ben Olga, a gróf testvére berlini megbeszélésükre hivatkozva levélben kérte a kislány védelmét a japán nagykövettől. „Végtelenül hálás lennék Őexellenciájának. … Egy telefon elég lenne valamelyik magas rangú berlini Gestapo tiszttől a karlsbadi Gestapo-nak, hogy minden elrendeződjön.”

A grófné pedig gyermeke érdekeit szem előtt tartva, a háború vége felé visszaküldte Pixie-t a ronspergi birtokra, hogy ott megfelelő oktatásban részesülhessen. Bármennyire fájt is Lillynek a távollét a lányától, súlyos szívbetegsége, az állandó anyagi gondok, a megpróbáltatásoktól megtépázott idegrendszere arra kényszerítették, hogy feladja a gyermek nevelését és apja gondjaira bízza őt.

Az első magyar pilótanő további életéről meglehetősen kevés adat áll rendelkezésre. Házassága válással végződött; férje 1963-ban Regensburgban újranősült, majd nemsokkal később elhunyt. Lilly a háború után Dél-Franciaországba költözött, ahol visszavonult életet élt.

A Magyar Aero Club 4-es számú pilótaigazolványának tulajdonosa, az első női pilóták egyike 1977-ben, 86 éves korában, Nizzában távozott az élők sorából.

Bécsújhelyen – ahol 21 éves korában a pilótavizsgát letette – utcát neveztek el róla.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A vizsga utáni évek a repülés jegyében teltekA számtalan névvel rendelkező kislányát csak Pixie-nek neveztékA gépjárművezetői igazolványt 1911. március 28-án, szülei tudta nélkül szerezte megA Vöröskereszt szolgálatában, ápolónőként teljesített szolgálatot a fronton Lilly az 1913-as Szent István-napi repülőnapot már sikerrel vette.Gyermekét a náci párttal szimpatizáló édesapja gondjaira bízta

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár