2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

San Francisco helyén is alapított kolóniát a királynő kalóza

2023. december 13. 09:05 Múlt-kor

A főárbóc hatalmas robajjal zuhant a sűrű, lőporfüstbe burkolódzott, golyók szaggatta fedélzetre. Az ágyútűztől félsüket, a pusztító spanyol támadástól sokkos állapotban lévő fiatal férfi alig állt a lábán. Miközben tántorogva bukdácsolt a vérmocskos fedélzeten fekvő holttestek között, tompán hallotta az előre törő spanyolok üvöltéseit. A korláthoz érve, más választása nem lévén, a tengerbe vetette magát.

Sir Francis Drake
Sir Francis Drake protréja a National Portrait Galleryben

A rabszolgakereskedelemből élő Francis Drake-nek szerencséje volt, ugyanis remek úszótudásának köszönhetően sikerült megszöknie a spanyolok elől, akik a Mexikói-öbölben fekvő San Juan de Ulúa kikötőjében 1568 szeptemberében megtámadták hajóit.

Attól a naptól kezdve Drake a spanyolok esküdt ellenségévé vált, és vakmerő rajtaütésekkel fizetett vissza a megaláztatásért. Füstölgő kikötők és kifosztott, elsüllyesztett hajók jelezték merre jár a hírhedt, a spanyolok által csak kalózként kezelt hajóskapitány, aki szép lassan Anglia ünnepelt hősévé nőtte ki magát.

A sikeres Karib-tengeri portyázásainak köszönhetően I. Erzsébet angol királynő öt hajót és 164 embert bízott rá, és felhatalmazta arra, hogy támadjon meg minden szóba jöhető ellenséges hajót az óceánon. A portyázók egy hónap késéssel 1577. december 13-án futottak ki Plymouth kikötőjéből. Akkor még a merész vállalkozás egyetlen résztvevője sem gondolta, hogy a nagy kaland a Föld körbehajózásával fog véget érni.

Kocka

Dél-Amerika atlanti-óceáni partjainál Drake-nek számos nehézséggel kellett szembenéznie. A legénység egy része fellázadt, hajóinak heves viharokkal kellett megküzdenie, amikor pedig kikötöttek, a partraszállókat rendszerint ellenséges bennszülöttek fogadták.

A Magellán-szoroshoz érve Drake-nek már csak három hajója maradt. A szorost azonban csak a zászlóshajója, a Pelicanról Golden Hindra (Aranyszarvasra) keresztelt vezérhajója szelte át.

Bár flottája erősen megfogyatkozott, Drake nem esett kétségbe. A Golden Hind élén végigrabolta a spanyolok által ellenőrzött Chile és Peru partvidékét, illetve elfoglalt két spanyol hajót, amelyekről 25 tonna ezüstöt és 36 kiló aranyat zsákmányolt. A hajója rakterében felhalmozott zsákmány értéke ekkorra már Erzsébet királynő az évi egyéb bevételeinek kétszeresét is meghaladta.

A rablóhadjárat levezénylése mellett Drake arra is szorított időt, hogy feltérképezze az Újvilág csendes-óceáni partvidékét is. A királynő kalóza eljutott egészen a mai amerikai–kanadai határ magasságáig és még egy Nova Albionnak nevezett kolóniát is alapított valahol a mai San Francisco városa közelében.

Miután az északnyugati átjárót nem találta, elhatározta, hogy átszeli a Csendes-óceánt. Drake végül 1580 szeptemberében tért vissza Angliába, miután érintette Indonéziát, majd megkerülte a Jóreménység-fokát.

Több mint 50 évvel Magellán nagy vállalkozása után (1519–1522) Drake volt a második hajóskapitány, akinek sikerült megkerülnie a Földet azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ő, Magellánnal ellentétben, túlélte a kalandot. Mi több, páratlan teljesítményét mesés zsákmánnyal tetézte, amelyből az angol államkassza is komoly részt kapott. Nem csoda, hogy sikereinek elismeréseképp Erzsébet királynő az Aranyszarvas fedélzetén 1581. április 4-én lovaggá ütötte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár