2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rangos díjat nyert el a Néprajzi Múzeum kisfilmje

2022. augusztus 26. 14:15

A Néprajzi Múzeum EthnoZoom – a gyűjtemény mesélő tárgyai című mozgóképes alkotása rövidfilm kategóriában Ezüst Díjat nyert a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által szervezett FAIMP 2.0 fesztiválon. A díjátadót augusztus 25-én rendezték Prágában.

EthnoZoom
Mit keres Párizsban az ipolysági cifraszűr?

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM – International Council of Museums) audio-vizuális szekciója, az AVICOM, évről évre megszervezi a FAIMP 2.0 fesztivált, mely a múzeumok és kulturális intézmények audiovizuális produkcióinak, innovatív multimédiás fejlesztéseinek és interaktív kiállítási installációinak seregszemléje. E rangos nemzetközi szakmai megmérettetésen nyert idén díjat a Néprajzi Múzeum alkotása.

Az EthnoZoom című animációs alkotás a Néprajzi Múzeum öt – valamilyen szempontból emblematikus –tárgyára közelít rá, hogy elmesélje történetüket, a tárgyak múzeumi életét, felidézve közben gyűjtőiket és a gyűjtés körülményeit is.

A tárgyak a világ és Magyarország különböző helyeiről származnak Japántól Venezueláig, Erdélytől az Alföldön át Budapestig. A válogatást, a háttértörténetek összegyűjtését és feldolgozását, a koncepció kidolgozását a Néprajzi Múzeum kurátor csapata végezte, az animációs film készítője Bertóti Attila.

A kisfilmből megismerhető az egyes leltári számú tárgy, egy japán papírlampion. A lampiont 1868-ban egy kelet-ázsiai kereskedelmi expedíció során vásárolták. A múzeum Ázsia-gyűjteményében több hasonló darab található, de ez az egy eltér a többitől: a kiállításra választott tárgyak közül annak idején ez került a sorozat élére, így mára igazi sztártárggyá válhatott.

Az összeállításban szerepel a legrégebbi fennmaradt székelykapu (Mikháza, 1673) története is, melyet Szinte Gábor rajztanár, a múzeum megbízott gyűjtője dokumentált először. Dr. Boglár Lajos amazóniai gyűjteményéből származik a pekari maszk. melynek készítését és múzeumba kerülését követhetjük végig a kisfilmben.

A rátétes díszítéssel készült ipolykeszi cifraszűr a 20. század elején került a múzeumba – hogy hogyan, kiderül a kisfilmből, mint ahogy az is, mit keres egy gördeszkás cipő a filmben szereplő emblematikus tárgyak között.

„Nehéz, szinte lehetetlen feladat öt tárgyon keresztül megmutatni egy intézmény küldetését, gyűjteményi anyagának sajátosságait. A kiválasztott és bemutatott öt tárgy és a játékos, szórakoztató megjelenítési mód viszont alkalmas arra, hogy felvillantsa a múzeumi munka és anyag rendkívüli sokszínűségét, szerteágazó voltát” – mondja Szarvas Zsuzsa főmuzeológus, a projekt vezetője.

A szellemes és informatív alkotás a múzeumi rövidfilmek kategóriában például a cseh Comenius múzeumot vagy az iráni Jondishapour múzeumot is megelőzte. A 7 perces alkotás megtekinthető a múzeum YouTube csatornáján és az új épületben a fogadófalon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár