2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pöfögő történelem a mezőkövesdi gépmúzeumban

2024. augusztus 16. 13:20

Mezőkövesdnek csodás a népművészete, de kevesen tudják, hogy van egy csodás gépgyűjteménye is: a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum. Ha arra járunk, semmiképp ne hagyjuk ki, főleg ha úgynevezett férfiprogramot keresünk. Itt szent áhítattal nézelődik el fél napot még az is, aki kevéssé ért a gépekhez.A Kultúra.hu cikke.

traktor
Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum (Kép forrása: Csordás Lajos/ Kultúra.hu)

Korpás Károly, a múzeum tárlatvezetője vezet bennünket körbe, és a kedvünkért beindítja az egyik lokomobilt: kétszer-háromszor meglendíti a lendkereket, és hopp, egyszer csak nagy durrogásokkal pöfögni kezd a vasmonstrum.

Egyetlen hatalmas dugattyúja szorgalmasan dolgozik. A gép oldalán pedig serényen forog a hatalmas, öntöttvas hajtókerék, amely egy megfelelő laposszíj-áttétellel akár cséplőgépet, darálót vagy fűrészgépet is hajthatna.

Pöfögésében meghalljuk a múlt idők hangját, és tisztelettel adózunk a régiek tudásának, akik még elnyűhetetlen anyagokból, egyszerű és nagyszerű technikai megoldásokkal építettek gépeket. Ezt a lokomobilt a Clayton & Shuttleworth cég készítette 120 éve Angliában, és az elmúlt több mint egy évszázadban alig kellett rajta cserélni, javítani valamit.

Ez volt egyébként a gyűjtemény alapítójának, Hajdu Ráfis Jánosnak (1930–2021) is az egyik kedvence. János bácsi mezőgazdasági gépészként dolgozott, és a munkája során kezdte gyűjtögetni az itt-ott fölöslegessé vált régi mezőgazdasági masinákat, gépállomások félreeső sarkaiból, tanyaudvarokról, MÉH-telepekről.

Emellett híres fafaragó is volt. 1979-ben nyitotta meg gépmúzeumát, amely a rendszerváltás idején költözött a skanzenszerű Hadas városrészbe.

Ma hat telken, 8621 négyzetméteren (egy átlagos focipályánál nagyobb területen) fekszik, és 2900 tárgyat, gépezetet foglal magában. Gödöllő és Hajdúszoboszló mellett ez az ország legjelentősebb mezőgazdasági gépmúzeuma, sőt Közép-Európában is párját ritkítja.

A gyűjtemény kitűzött célja, hogy bemutassa a vidéki emberek által használt gyáripari technikai eszközöket és a mezőkövesdi parasztság munkakultúrájához tartozó egyéb tárgyakat. Szóval mindazokat az alkalmatosságokat, masinériákat, amelyek az elmúlt 150 évben könnyítették valamelyest a kemény paraszti munkát.

A leglátványosabbak természetesen a mezőgazdasági nagygépek. A kiállításban jól végigkövethető a paraszti munkában használt erőgépek ötlépcsős fejlődése: a lóval hajtott gépektől a stabil motorokon, a lokomobilokon, majd a magánjárókon (lokomotívokon) át a traktorokig.

A Csordás Lajos által készített teljes cikk a Kultúra.hu oldalán olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár