2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Pilinszky Pikniket rendez a hétvégén a Petőfi Irodalmi Múzeum

2021. november 22. 14:53 MTI

Pilinszky Piknik címmel, november 26-án és 27-én kétnapos ünnepséget tart a Petőfi Irodalmi Múzeum a huszadik század egyik legismertebb magyar költőjének, Pilinszky János születésének századik, halálának negyvenedik évfordulóján.

Pilinszky János
Pilinszky János érettségi fotója

A centenárium kiemelt eseményeként megvalósuló programban rendhagyó irodalomóra, tárlatvezetés, beszélgetések és felolvasószínházi előadások is helyet kaptak – írta a PIM az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A programok között továbbá beszélgetés Pilinszky János fotográfiáiról, koncert, könyvbemutató, irodalmi séta és filmvetítés is megtalálható.

Olyan programokkal készülnek a szervezők, amelyek élményszerűen mutatják be a 20. század egyik legfontosabb költőjének életművét.

A Pilinszky Piknik házigazdája Juhász Anna irodalmár lesz.

November 26-án, pénteken többek között Bánki Éva, Regős Mátyás, Nagy Lea, Zalán Tibor, Bogyay Katalin, Ugron Zsolna és Lator László méltatja a költő munkásságát.

Ezenkívül rendhagyó tárlatvezetést tartanak a Két Portré – Mészöly-Pilinszky 100 kiállításon Wirth Imrével, a tárlat kurátorával.

A költő fotográfiáiról Bartis Attila és Dobos Tamás beszélget. A pénteki programot a Szemközt a pusztulással egy ember lépked hangtalan. Pilinszky János emlékezete című, legújabb POKET-könyv bemutatója zárja.

November 27-én, a költő születésének 100. évfordulóján Földes László Hobo, valamint Seress Zoltán színművész előadása várja a közönséget.

A filmklubban Bódy Gábor Psyché című filmjét vetítik, Cserhalmi György és Gelencsér Gábor részvételével. Pilinszky irodalmi séta is szerepel a programban, továbbá Ágh István, Márton László, Mezey Katalin író mellett Udvaros Dorottya és Kovács Ferenc Öcsi és zenésztársai egy emlékesttel készülnek.

A programsorozat zárásaként „Én tiltott csillagon születtem” címmel Pátkai Rozina és barátai irodalmi koncertje várja az érdeklődőket.

A Pilinszky Piknik keretében a Két portré – Mészöly-Pilinszky 100 kiállítás, valamint a programok, előzetes regisztráció alapján, ingyenesen látogathatók. Regisztrálni a [email protected] címen lehet, a konkrét program megjelölésével.

A centenárium sorozat a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával jön létre. A kiállításokon és rendezvényeken kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk használata.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár