2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Patkányok és csótányok voltak az amerikai hadifoglyok társai a „Hanoi Hiltonban”

2019. október 10. 08:36 Múlt-kor

A hosszan elhúzódó vietnámi háború során óhatatlanul előfordult, hogy a küzdelem ádáz mivolta és ideológiai töltete ellenére egyik vagy másik oldal fegyveresei megadták magukat, illetve egyéb módon estek az ellenség fogságába. Az észak-vietnámi haderő által foglyul ejtett dél-vietnámi, illetve amerikai katonák semmi esetre sem számíthattak kíméletes bánásmódra, egy helyszín azonban különösen hírhedt volt: az északi főváros, Hanoi Hỏa Lò nevű börtöne, amelyet az amerikaiak csak „Hanoi Hilton” néven emlegettek.

Gyarmati börtön

A neves luxusszálloda-lánccal ellentétben itt más fogolytáborokhoz képest is mostoha körülmények vártak a fogvatartottakra: gyakran évekre magánzárkákban tartották őket, válogatott kínzások közepette, patkányok és csótányok között, sokszor órákra vagy napokra kellemetlen testhelyzetekbe kényszerítve.

A háború végeztével végül hazaengedték az itt tartott több száz amerikai foglyot, akik közül többen – mint a néhai szenátor John McCain, aki a haditengerészet pilótájaként szolgálva esett fogságba – politikai, illetve egyéb közéleti karriert is befutottak később.

Mielőtt megkapta volna ironikus becenevét, a Hỏa Lò eredetileg az Indokínát gyarmatosító franciák által épített börtön a La Maison Centrale („Központi Ház”) nevet viselte, és maga a Hỏa Lò is az itt fogvatartott vietnámiak által használt becenév volt, melynek jelentése „tüzes kazán”. Egyes amerikaiak ennek nyomán „Hell Hole” („pokoli lyuk”) néven emlegették.

A 19. század végén épített börtönben akár 600 embert is fogva tarthattak egyszerre, azonban a franciák 1954-es kivonulásakor 2000-nél is többen voltak bezsúfolva.

Ezt követően a hanoi kommunista rezsim a forradalmi doktrína és módszerek oktatóközpontjaként használta a komplexumot, amelyet történelmi jelentősége miatt – a francia elnyomás szimbólumaként – továbbra is fenntartottak.

Az Észak- és Dél-Vietnám között kitört háború idején az épületegyüttes egy részét hadifoglyok befogadására különítették el, idővel a komplexum egyre nagyobb részét használták ismét börtönként.

Az első amerikai fogoly, Everett Alvarez Jr. hadnagy, a haditengerészet pilótája 1964-ben került a Hỏa Lò falai közé. Az elkövetkező csaknem egy évtized során további több mint 700 amerikai került észak-vietnámi fogságba, a „Hanoi Hilton” lakói számára ez az éveken át tartó mindennapos bántalmazást és kínzást jelentette.

A hosszadalmas magánzárkában tartás mellett a foglyokat rendszeresen a francia korszakból megmaradt vasakba verve tartották – mivel ezek a kisebb termetű vietnámi bebörtönzöttek számára készültek, az elfogott amerikaiak esetében gyakran elszorították a keringést, illetve belevágtak a húsba, sejtelhalást és fertőzéseket okozva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
John McCain találkozása Richard Nixon elnökkel (kép forrása: Pinterest)McCain egyik látogatása Vietnamban, 1992. (kép forrása: bbc.com / Getty Images)A „Hanoi Hiltont” elhagyó foglyok, egyesek (köztük McCain) neveivel jelölve (kép forrása: Pinterest)McCain a hanoi kórházban (kép forrása: All That's Interesting / AFP / Getty Images)A Hỏa Lò guillotine-ja napjainkban (kép forrása: topsvietnam.com)Az egykori épületkomplexum a levegőből (kép forrása: stripes.com)Elfogott amerikai pilóták felvonultatása a hangosbemondókkal feltüzelt, dühödt hanoi tömegek előtt 1966 júliusában. A második sorban balról az első férfi Bob Shumaker. (kép forrása: nationalmuseum.af.mil)Jerry Denton a híres interjú közben (kép forrása: nytimes.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár