2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem volt túl sikeres a fedezék mögül használható, görbített csövű német fegyver

2021. január 19. 16:16 Múlt-kor

A második világháború számos korszakalkotó fejlesztést szült – ilyenek például a sugárhajtású repülőgépek vagy a ballisztikus rakéták. Néhány egészen a valóságtól elrugaszkodott (vagy legalábbis első ránézésre annak tűnő) ötlet is eljutott a tervezőasztaltól a gyártásig. Ilyen volt a Harmadik Birodalom Krummlauf („görbe cső”) nevű eszköze is, amely az MP44, illetve StG44 néven ismert gépkarabély felhasználói számára tette lehetővé a fedezékből való biztonságosabb lövészetet.

A háború folyamán egyre inkább előtérbe került a gyalogság által igencsak kis távolságokból vívott városi harc, különösen a keleti fronton. A házról házra zajló öldöklés során, mint amilyen Sztálingrádban vagy Budapesten is zajlott, a legapróbb helyzeti előny kivívása is rendszerint óriási áldozatokat követelt, mivel a katonáknak a célzott lövés leadásához bizonyos mértékben mindenképpen ki kell bújnia a fedezék mögül.

A német mérnökök újítása arra tett kísérletet, hogy a csőben görbület létrehozásával a biztonságos fedezék mögül is lehetséges legyen célzott lövést leadni. Ehhez egy tükrös célzóberendezést, azaz periszkópot is fejlesztettek az eszköz mellé.

A Krummlaufot eredetileg három változatban tervezték meg: a J (Jäger), azaz gyalogsági változat 30, a P (Panzer), azaz páncélozott járművek számára tervezett változat igen extrém, 90 fokos görbületet adott a csőnek, míg egy harmadik, V (Versuchs), azaz kísérleti kivitel is készült amely 45 (más források szerint 40) fokban hajlította meg a cső vonalát.

A – korlátozott – gyártást csak a 30 fokos változat érte meg, mivel ez igényelte a két kész változatból a kisebbik eszközkészletet. Míg a gyalogsági variánshoz csupán a periszkópra volt szükség, a páncélosok számára tervezett változathoz egy speciális kupola is szükségeltetett, amelyet az adott járműbe kellett illeszteni. Ennek segítségével a személyzet képes lett volna fedezni a harcjármű azon holttereit is, a túl közel merészkedő gyalogsággal szemben, amire a fedélzeti géppuskák nem voltak képesek.

Bár a szórásképet jelentősen rontotta az eszköz használata, a városi harchoz még éppen elfogadható teljesítményt nyújtott: a tesztek során a legenyhébb, 30 fokos görbületű Krummlauf egy 35×35 centiméteres négyzeten belül helyezte el lövedékeit 100 méter távolságból.

A Krummlauf hatékonyságának egyik fő korlátja rendkívül rövid élettartama volt, mivel a lőpor elégéséből keletkező óriási gáznyomás által hajtott lövedéket és a csövet is rendkívül nagy igénybevételnek tette ki a görbület. A 30 fokos változat esetében 300 lövés, a 45 fokos változat esetében mindössze 160 lövés volt a biztonságos élettartam.

Habár zajlottak kísérletek a hajlított csőrész kisebb-nagyobb mértékű perforációjával, hogy a gáznyomást és ezáltal az elhasználódást enyhítsék, ezeknek számszerűsíthető hatása nem volt.

A különös eszközből mintegy 20 000-et rendeltek, de a források alapján mindössze 500 darab került a harctérre, ahol a tapasztalatok szerint meglehetősen gyakran fordult elő, hogy a lövedék az irányváltás során széttört, így darabokban hagyta el a csövet, nagyban csökkentve harcértékét.

Bár nem sorolható a háború sikeres találmányai közé, a Krummlauf kétségtelenül az emberi találékonyság kiváló példája, a fedezék mögüli biztonságos harctéri lövészet koncepciója pedig azóta is foglalkoztatja a fegyvertervezőket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Krummlauf és periszkópja egy MP44 gépkarabélyonAz eszköz 90 fokos változata egy amerikai katona kezébenA 90 fokos eszköz egy amerikai M3 géppisztolyra illesztveA Krummlaufot vizsgáló amerikai katonákA 90 fokos variáns egy amerikai katona kezébenHasonló irányú törekvés szovjet részről: kísérleti, görbített csövű PPS géppisztoly 1945-bőlA Krummlauf P változat a speciális kupolával

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár