2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy érdeklődés közepette találtak új gazdára Václav Havel személyes tárgyai

2023. november 27. 14:21 MTI

A volt cseh államfő és író személyes tárgyait Dagmar Havlová, az egykori emberi jogi aktivista sógornője bocsátotta aukcióra a Kodl Galériában.

Havel
A kabát az aukción és Václav Havelen (Cseh Köztársaság Külügyminisztériuma / Galerie Kodl)

Václav Havel zöld télikabátjáért, amelyet a rendszerváltó politikus az 1989. novemberi csehszlovákiai bársonyos forradalom napjaiban hordott, 2,76 millió koronát (44,16 millió forint) adott egy licitáló.

Ebben az ikonikus kabátban mondta el Havel beszédét egyebek között 1989. november 25-én a prágai Letná téren megrendezett többszázezres, rendszerellenes tüntetésen, amely a korabeli kommunista hatalom elleni legnagyobb csehszlovákiai megmozdulás volt.

A kabát kikiáltási ára 200 ezer korona volt. A kabát értékét növelte, hogy tartozik hozzá egy Havel által írt személyes levél is, amelyet 1989. február 21-én írt, amikor 9 hónapos börtönbüntetésre ítélték, és titokban sikerült átadnia sógornőjének; akkor csúsztatta a nő zsebébe, amikor a tárgyalóterembe lépve megölelte.

Árverésre került két, Václav Havel által az 1950-es években festett kép is. A Vincent van Gogh önarcképéről Havel által szabadon készített másolat 550 ezer koronáért, míg a Napfényes táj című tájképért 600 ezer koronát adtak. Mindkét kép Havel testvérének hagyatékából származott.

Václav Havel fiatalkori festői próbálkozásairól csak a legszűkebb családi és baráti köre tudott, ezért az árverési tárgyak bemutatását követő hetekben a cseh sajtóban többen kétségbe vonták, hogy egyáltalán ő lenne a képek alkotója.

A Kodl Galéria ezért szakértőket kért fel a művek vizsgálatára, akik egyértelműen arra a véleményre jutottak, hogy valóban Václav Havel készíthette őket. Fiatalkori képeinek többségét Václav Havel barátainak ajándékozta, akik megerősítették, hogy Havel maga volt a festő.

Dagmar Havlová (született Dagmar Ilkovičová, az elnök öccse, Ivan özvegye, asszonynevén osztozik maga Václav Havel özvegyével, Dagmar Veškrnovával) közölte, hogy az árverésen befolyt összeget a Prága központjában álló híres Lucerna palota felújítására fordítja, amelynek ő az egyetlen tulajdonosa.

Havel sógornője újságíróknak elmondta: azért bocsátotta árverésre a volt államfő személyes tárgyait, mert a palota felújítása jóval többe kerül a tervezettnél.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár