2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújulnak a Bükk földvárai és kunhalmai

2017. november 14. 14:52 MTI

A Bükkben több földvár és kunhalom megóvására nyert pályázaton pénzt a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága - derül ki a társaság közleményéből. Közlésük szerint a hegység és a síkvidék találkozása gyakran nyújtott menedéket és élőhelyet az embereknek az őskortól.

A Bükk északi és déli peremén, illetve a mélyen benyúló völgyekben vagy nagy területre kilátást nyújtó hegyormokon több őskori, bronzkori, vaskori, illetve koraközépkori földvár és erődített telep ismert. A 2018 végéig tartó, 180 millió forint értékű projekt keretében hét helyen terveznek állagmegóvást, helyreállítást Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében.

A munka három nagy kiterjedésű, több korszakon át lakott földvárat, négy kisebb kiterjedésű földvárat érint, valamint az utóbbi években kunhalomként nevesített két területet, amelyet jelenleg szántóként hasznosítanak. A kunhalomokat és a földvárakat rekonstruálják.

A nemzeti park tájékoztatása szerint a kunhalmoknál nem terveznek felszíni beavatkozást a bonyolult tulajdoni viszonyok miatt, azonban légi lézerszkennelt felvételek készítésével és felszíni régészeti vizsgálatokkal ezek esetében is pontosítják kiterjedésüket. Ez lehetővé teszi a Mezőgazdasági Parcellaazonosító Rendszerbe (MePAR) történő felvételüket is. Az állagmegóvás ugyanakkor lehetővé teszi a kunhalmok és földvárak hosszú távú fenntartását, tanulmányozhatóságukat és természetvédelmi célú bemutatásukat.

Magyarországon az Árpád-korig használták ezt az erődítést, a legtöbb földvárat a korábban a Kárpát-medencében élők építették. Egy 2003-ban lezárult felmérés szerint a mai Magyarország területén 373 őskori földvár található. A Bükki Nemzeti Park most egyebek mellett a bélapátfalvai, a szilvásváradi, a cserépfalui, a felsőtárkányi, bükkzsérci, Hódos-tetői földvárakat újítja fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár