Szerelmes uralkodók

Megtalálták két vértanúhalált halt szent maradványait

2017. október 11. 09:46 MTI

Az iráni Urmiában megtalálták a mintegy 1700 évvel ezelőtt keresztény hitük miatt vértanúságot elszenvedett Szent Szergiosz és Szent Bakkhosz maradványait. A vallásos homoszexuális közösség az utóbbi években választotta őket védőszentjeivé.

Szergiosz és Bakkhosz

A szentek életét kutató keresztény hagiográfia szerint Szergiosz és Bakkhosz a 3. században római katonák voltak, és a birodalom keleti részében teljesítettek szolgálatot. Magas rangot viseltek a keleti helytartó, Maximinus Daia udvarában. Keresztény hitük miatt azonban beárulták őket, és amikor nem voltak hajlandóak áldozatot bemutatni Jupiternek, halálra kínozták őket. Előbb női ruhában körbevitték őket a városban, majd Bakkhoszt halálra korbácsolták, Szergiosznak szögeket vertek a lábába, végül lefejezték.

A két vértanú maradványait egy 4. században emelt asszír keresztény templomban találták meg Urmia külvárosában - közölte az olasz sajtóval Silvano Vinceti, az iráni Nyugat-Azerbajdzsán tartományban folytatott, az őskereszténységgel kapcsolatos kutatások olasz vezetője. Elmondása szerint a földi maradványokat véletlenül, javítási munkálatok közben fedezték fel.

A csontokat lepel borítja, amelyre ősi arámi nyelven írták fel a szentek nevét. Vinceti jelentős felfedezésnek nevezte a maradványok megtalálását, mivel a korábbi kutatások eredménytelenül zárultak. A lelet ráirányítja a figyelmet az észak-iráni Urmiára, ahol békésen megfér együtt a három monoteista vallás - fűzte hozzá.

Szent Szergiosz és Bakkhosz kultusza a Krisztus utáni évszázadokban Keleten és Nyugaton is elterjedt. A két szent képmása Ravennában és számos más város katolikus templomában megtalálható. Szent Szergiosz Trieszt egyik védőszentje. Rómában, Isztambulban és más keleti városokban templomuk is van. A vallásos homoszexuális közösség az utóbbi években választotta őket védőszentjeivé.

Magazin

2018. nyár: Szerelmes uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!