A vörösterror 133 napja

Még soha nem bukkantak ilyen régi hajóroncsra a török partoknál

2016. február 1. 16:38 Pallag Zoltán

Török régészek egy körülbelül 4000 éves hajóroncsot találtak a földközi-tengeri Marmaris Hisarönü-öbölben egy 2007 óta futó projekt keretében. A Dokuz Eylül Egyetem kutatói szerint a hajó kereskedőhajó volt és a minószi civilizációhoz tartozhatott, egyúttal ez a legrégebbi ismert roncs a török partoknál.

4000 éves hajóroncs

Minószi civilizációnak Kréta bronzkori kultúráját nevezik, amely körülbelül a Kr. e. 3650 és Kr. e. 1400 közötti időszakot fedi le. Abdurrahman Harun Özdaş, a Dokuz Eylül Egyetem professzora szerint a roncs a legrégebbi, amit eddig Törökország partjainál találtak. A török TRT Haber tévécsatorna szerint a bronzkori hajón kívül 100 másik hajót, 20 elsüllyedt kikötőt illetve építészeti maradványt, valamint 25 mólót és mintegy 400 horgonyt is találtak a helyszínen a 8 éve tartó kutatás alatt. A leletek időben a bronzkortól az oszmán időszakig terjednek.

A kutatási programban 15 kutató vesz részt, a Török Tudományos és Technológiai Kutatási Tanács (TÜBITAK) és a Fejlesztési Minisztérium támogatja. A tudósok között vannak víz alatti régészek, tengeri geofizikával foglalkozó szakemberek és biológusok is.

Abdurrahman Harun Özdaş professzor a tévétársaságnak elmondta, hogy a feltárást folytatni fogják a roncsnál. A fő leletnek számító minószi hajót 40 méterrel a víz felszíne alatt találták meg. Ha igazak a hírek, akkor az „új” roncs nem csak Törökország partjai mellett számít a legrégebbi ismert hajónak.

Bronzkori hajóroncsok a Földközi-tengeren

A legismertebb és leggazdagabb bronzkori hajólelet az 1980-as években felfedezett uluburuni roncs a Kr. e. 14. századból, amelyet a dél-törökország Kaş partjainál találtak meg szivacshalászok. Az első hasonló korú lelet az 1960-ban feltárt Gelidonya-foki roncs a Kr. u. 13. századból.

E két fontos hajóroncs, a part mentén kikötőről kikötőre járó Cape Gelidonya és a nagyobb utakat megtevő Uluburun-hajó vizsgálata legalább annyi eredménnyel járt az elmúlt évtizedekkel, mint amennyi kérdést felvetett. E korszakból egyelőre nem tártak fel más roncsot, noha több lelőhely ismert. Ilyen a Capo Grazianoi lelőhely a Lipari-szigetek mellett, amely negyven méter mélyen rejti egy Kr. e. 18. századi hajó roncsait, a kerámialeletek legalább is erre engednek következtetni.

Ökörbőr formájú öntecsek utalnak hasonló korú roncsokra Euboiában és a törökországi Deveboyno Burnunál, középső bronzkori kerámia jelez hajóroncsot az izraeli Tel Dor partjainál, késő bronzkori tőrt találtak a tengerben Beit Yannainál (Izrael), amely nagy valószínűséggel egy hajóroncs helyét jelzi. 1983-ban ötven kőhorgonyt találtak Athlittól (Izrael) délre a tengerben, amelyek szintén egy hajóroncs helyét mutatják. Ezek viszonylag új, és szinte teljesen ismeretlen lelőhelyek. Van viszont néhány, amelyek azonosítása már korábban megtörtént.

Görögországban az 1975-ben Peter Throckmorton a búvárrégészet úttörője által felfedezett lelőhely Dokos szigete mellett kora helladikus II végi kerámiával (Kr. e. 2200 körül) 8-26 méter mélységben, illetve az Iriai-foki roncs, amelyet 1974-ben azonosított Throckmorton az Argoszi-öbölben: 17-25 méteres mélységben található, helyét Kr. e. 13. századi jellemzően ciprusi edények jelzik.

Törökországban a két híres roncs mellett meg kell említeni a Sheytan Deresi lelőhelyet, amelyet 1973-ban találtak 33 méter mélységben. A területet teljes egészében feltárták (Kr. u. 1600 körülre datálható), de hajótestnek nem találták nyomát, más leletek viszont voltak. George Bass a Gelidonya-foki és az Uluburun-roncs feltárója úgy véli, hogy talán felborulhatott a hajó süllyedéskor, vagy bőrből készült. A lelőhelyen talált kerámia égeikumi és anatóliai jellegzetességeket mutat.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!