2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Magyarországra kerülhet a firenzei humanista Mátyás könyvtárát bemutató kódexe

2022. február 3. 12:05 MTI

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselői törvénytervezetet nyújtottak be arról, hogy Lengyelország átadná Magyarországnak Naldus Naldius firenzei humanista kódexét – közölte szerdán a lengyel sajtó. A mű Mátyás király könyvtárának, a Bibliotheca Corvinianának az egyik legfontosabb leírása.

A kódex egy lapja
A kódex egy lapja

A parlament megvitatására váró tervezet szerint átadnák Magyarországnak az „Epistola de laudibus augustae bibliothecae atque libri quatuor versibus scripti eodem argumento ad serenissimum Mathiam Corvinum Panoniae regem” című, a 15. század második felében Naldus Naldius firenzei humanista által készített pergamenkódexet.

A kódex jelenleg a közép-lengyelországi Toruń városában működő vajdasági könyvtár tulajdonában van.

A tervezetet Piotr Babinetz, a PiS képviselője jegyzi, aki egyben az alsóház kulturális bizottságának elnöke, valamint a Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet tanácsának elnöke is.

A tervezetet azzal indokolták meg, hogy a kódex átadásával Lengyelország kifejezhetné háláját az iránt, hogy Magyarország tavaly februárban átadta II. Zsigmond Ágost lengyel király aranyozott gyermekpáncélját, amelyet a budapesti Nemzeti Múzeum gyűjteményében őriztek.

A magyar történelem és nemzeti identitás számára „rendkívüli értékkel bíró” műtárgy ajándékozása „a magyar nemzet baráti gesztusának viszonzását” jelentené – olvasható a tervezetben. Az előterjesztők megjegyzik: a kódex a lengyelországi gyűjtemények értékes eleme, de „nincs szoros összefüggésben a lengyel történelemmel”, miközben Magyarország számára „rendkívül értékes bizonyítéka a Corvin Mátyás király személyéhez kötődő kulturális és nemzeti örökségnek”.

Az átadási folyamatot a lengyel állami nevében a varsói kormányfői hivatal kabinetfőnöke koordinálná majd a tervezet szerint.

A Holló jegyében című, Monok István szerkesztette, 2004-ben megjelent kötet szerint Naldo Naldi (latinosan: Naldus Naldius) Firenzében készült kódexe Mátyás király budai könyvtára, a Bibliotheca Corviniana történetének egyik legfontosabb forrásának számít, a könyvtár ismertetését és a benne megtalálható fontosabb szerzők versbe foglalt katalógusát tartalmazza. Naldus a Corvina könyvtárosának, Taddeo Ugoletónak beszámolója és jegyzéke alapján írta a munkát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár