2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lila pizsamában a japánok ellen – 76 évvel ezelőtt zajlott a Pearl Harbor-i csata

2017. december 6. 17:09

1941. december 7-én az Amerikai Egyesült Államokat váratlanul és előre megfontoltan megtámadta a Japán Birodalom. Több mint 2000 katona és civil veszítette életét. A támadással a csendes-óceáni flottát akarták egy végső harcba kényszeríteni és megsemmisíteni, néhány amerikai katona azonban visszavágott a káoszban és átírta a történelmet.

A hódító Japán legnagyobb ellensége az Egyesült Államok flottája volt. A birodalomnak a délkelet-ázsiai szigetek kőolajára, kaucsukjára és a többi ásványi kincsre fájt a foga. Tokió pontosan tudta, hogy csak Amerika állíthatja meg. Ezért úgy döntöttek, ott csapnak le, ahol a legjobban fáj. Pearl Harbornál állomásozott ugyanis az amerikai flotta színe-java egy tengeralattjáró-bázissal, egy kőolajraktárral és több javítóüzemmel, de ott voltak a sereg, a flotta és a tengerészgyalogság légi eszközei is.

A japán flotta 320 km-re a hawaii Oahu szigettől készült a rajtaütésre. 8000 km-t tettek meg a Csendes-óceánon, a legnagyobb titokban. A japánok hat repülőgép-hordozóból álló harci kötelékkel szelték át a Csendes-óceán északi részét, mindezt szigorú rádiócsendben, feltűnés nélkül azzal a céllal, hogy csapást mérjenek a katonai erőkre, különösen Pearl Harbor bázisán működő hadiflottára. Japán halálos csapással akarta megtizedelni az amerikai csendes óceáni erőket, hogy az Egyesült Államok távol maradjon a II. világháborútól.

A támadás idején voltak, akik parancs nélkül is akcióba léptek. Köztük J. C. England, az ifjú apa, Doris Miller, hajószolga, Don Ross, a veterán hajómérnök és Phil Rasmussen, vadászpilóta – a lehetetlennel dacolva kockáztatták az életüket.

Vasárnap reggel, a katonák az előző napi görbe estét pihenték ki, mások olvastak, vagy a közelgő karácsony alkalmából az ajándékokat csomagolták. A támadás reggelén Phil Rasmussen, a bostoni vadászpilóta a zuhanó bombák hangjára ébredt. Állítólag lila pizsamájában egy P-36-os Hawk-kal indult a háborúba. Bátorságáért Ezüst csillagot kapott. 1965-ös nyugdíjazásáig katona maradt.

Egy új dokumentumfilm ritka archív felvételeken és új vizuális technikával mutatja be a japánok támadását és azokat az akciókat, amelyekkel néhány ember megelőzött egy még nagyobb katasztrófát. A Pearl Harbor hősei című filmet december 7-én 22:00 órakor tűzi műsorára a Spektrum

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár