2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Levágott karokra dobálták rá a meggyilkolt őskori embereket

2015. december 14. 16:12

Erőszakos cselekmények során ölhették meg azt a franciaországi, kör alakú gödörben talált nyolc újkőkori személyt, akinek a maradványait nemrég tárta fel egy nemzetközi régészcsoport. Két csont radiokarbonos vizsgálata során kiderült, hogy a gödör mintegy 6000 évvel ezelőtt élt emberek maradványait tartalmazza. 

Fanny Chenal francia régész és kollégái hét emberi csontvázat, valamint egy újszülött koponyájának egy darabját tárták fel egy két méter mély, kör alakú gödörben a franciaországi Bergheimben. A két férfi, egy nő és négy gyerek feltehetően valamilyen erőszakos cselekmény (például rajtaütés) következtében halt meg – fejtették ki a kutatók az Antiquity decemberi számában. A csontvázakat a gödör alján található, feltehetően baltával, vagy egyéb éles eszközzel levágott emberi karokra dobálták rá. A szintén a gödör alján szétszórtan talált kézcsontokból a kutatók arra következtetnek, hogy a levágott kézfejeket szándékosan darabokra vágták. 

Egyelőre nem világos, hogy a karok kikhez tartoztak, egy koponyasérüléseket szenvedett férfit kivéve ugyanis mindegyik csontváznak megvannak a végtagjai. A koponyasérült férfinak a bal karja hiányzik. Nem sikerült megállapítani, hogy a végtag a gödörben található-e. Chenal csoportja arra sem tudja a választ, hogy a támadók valamilyen különleges okból vadásztak-e a bal karokra, de a kutatók szerint nem kizárt, hogy a végtagokat háborús trófeaként tartották meg. Két csont radiokarbonos vizsgálata során kiderült, hogy a gödör mintegy 6000 évvel ezelőtt élt emberek maradványait tartalmazza. Az újkőkorszakban Közép-és Nyugat-Európa földműves közösségeiben széles körben elterjedt szokás volt, hogy a halottakat kör alakú gödörben történő temették el. Ez az első alkalom, hogy ilyen temetkezési helyen megölt vagy megcsonkított emberi maradványokat találtak – mondta el Bruno Boulestin, a Bordeaux-i Egyetem antropológusa.

Úgy tűnik, hogy a nem természetesen úton, hanem erőszakos cselekmények következtében elhunytak kör alakú gödörbe való temetése általánosabb gyakorlat volt, mint azt korábban gondoltuk – fejtette ki Silvia Bello, a Londoni Természettudományi Múzeum biológiai antropológusa. A tudós feltételezi, hogy ha közelebbről megvizsgálnák az Európa más részén kör alakú gödrökben talált csontvázakat, valószínűleg még több erőszakos halálesetre derülne fény.

A kutatók szerint a kör alakú gödröket egyfajta tárolóként, raktárként használták, emellett pedig más célokra, például a rendes temetésre méltatlannak ítélt halottak ide történő temetésére is alkalmas lehetett. Mások úgy vélik, a gödrök felső társadalmi rétegekből származó emberek végső nyughelyei lehettek, akiknek a rokonait vagy szolgáit megölték, hogy elkísérjék őket a túlvilágra is. De az is elképzelhető, hogy a megölt, gödörbe bedobott rabszolgákat a gazdagság jelzésére, vagy az isteneknek felajánlott áldozatokként használták. 

A 2012-ben feltárt bergheimi gödrök közül 14-ben találtak emberi csontokat. A kutatók szerint a csontok jó állapota arra utal, hogy az áldozatokat nagyjából egy időben temették el. A gödörben az emberi maradványok mellett kagylóhéjból készült ékszereket, kőnyílhegyet, egy disznó állkapocsdarabját, valamint két kan nyúl csontvázát is megtalálták. A többi gödörben nem találtak erőszakra utaló nyomokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár