2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges kisfilmekkel mutatja be a magyar nemzeti hősöket a Nemzeti Örökség Intézete

2023. május 31. 16:11 MTI

Középiskolásoknak szóló különleges kisfilmsorozatot mutatott be a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) kedden: a három-négy perces, Sorsfordítók címet viselő animációs alkotások embertársaikért és hazájuk védelme érdekében kiálló magyar hősöket mutatnak be a diákoknak.

Sorsfordítók
Kossuth Zsuzsanna, Semmelweis Ignác és Salkaházi Sára

A kisfilmeken keresztül az anyák megmentőjeként ismertté vált Semmelweis Ignác; az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tábori kórházainak főápolója, Kossuth Zsuzsanna; a vészkorszak idején üldözött embereket mentő Salkaházi Sára; a hosszú időn keresztül igaztalanul árulónak tartott 1848-49-es honvédtábornok, Görgei Artúr és a Gulagon tíz évig raboskodó Olofsson Placid atya életútját és tevékenységét ismerhetik meg a diákok.

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója a Piarista Rend Magyar Tartományának székházában zajlott keddi bemutatón kiemelte: Rengeteg olyan hős él köztünk, akinek az életében volt egy olyan fordulópont, amikor a könnyebb utat választhatta volna, ehelyett azonban a krisztusi példát követve embertársaiért életét, biztonságát, egzisztenciáját áldozta.

Valójában ők viszik előre a világot – fogalmazott a főigazgató, hozzátéve, hogy a videók alkalmat teremtenek arra, hogy a diákok tanáraikkal ezekről a sokszor nehéz morális helyzetekről beszélgetni tudjanak a tanórákon vagy akár azokon kívül.

Az animációs alkotások révén megpróbálják a fiatalokat saját nyelvükön megszólítani és figyelmüket megragadni, hogy kíváncsiság ébredjen bennük a történelmi személyiségek iránt – mutatott rá Móczár Gábor.

A sorozatot folytatni szeretnék, a következő öt bemutatandó nemzeti hőst is elsősorban a 19. és 20. századból szeretnék kiválasztani: közöttük a tervek szerint lesz vadászpilóta, háborús embermentő hős és arisztokrata származású, felvidéki magyar politikus is – fűzte hozzá a főigazgató.

A kisfilmek készítése során kollázstechnikát alkalmaztak – mondta el Burus Botond, az animációkat készítő Salt Communications art directora, hozzátéve, hogy a kollázs alkalmas arra, hogy absztrakt fogalmakat, gondolatokat vagy akár érzelmeket egy-egy szimbolikus motívumba sűrítve, némi humorral jelenítsen meg.

A Nemzeti Örökség Intézete 2021 nyarán indította el a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programot, amelynek egyik célja, hogy segítse a fiatalokat, különösen a 12-18 éves korosztályt a nemzeti múlt megismerésében, a hazához való kötődés erősítésében.

Emellett olyan hasznos eszközökkel igyekeznek támogatni a pedagógusokat, amelyek gazdagíthatják, valóban élményalapúvá tehetik az oktatást.

Ezek közé tartozik a Salt Communications munkatársaival közösen készített kisfilmsorozat is, amelynek első öt epizódját már meg lehet nézni a Sorsfordítók YouTube-csatornáján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár