2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Korábban kezdődött Észak-Amerika benépesítése

2015. március 26. 11:08 MTI

Észak-Amerika benépesítése sokkal korábban kezdődött, mint eddig feltételezték - erre a következtetésre jutottak amerikai, kanadai és dán kutatók, akik őskori vadászok 13 300 évvel ezelőtt elejtett zsákmányát vizsgálták. 

A Texasi A&M Egyetem, a Calgaryi Egyetem, valamint az Aarhusi Egyetem tudósai Mike Walters amerikai antropológus irányításával hét ősló és egy teve csontmaradványait vizsgálták, amelyek Calgarytól 130 kilométerre délre, a Wally Beach-nek nevezett lelőhelyen kerültek napvilágra - olvasható a PhysOrg hírportálon.

A leletek radiokarbonos vizsgálata kimutatta, hogy az állatokat 13 300 évvel ezelőtt ejtették el, azaz legalább három évszázaddal régebben, mint ahogy az eddigi feltételezések szerint a legkorábbi vadászok megjelentek a térségben. A kutatásról a PNAS-nak, az amerikai tudományos akadémia folyóiratának a legújabb számában jelent meg tanulmány.

A helyszínen csupán egyszerű pattintott kőeszközöket és pengéket találtak, amelyeket a tetemek feldarabolására, a hús kicsontozására használtak, ugyanakkor nincs arra bizonyíték, hogy az őskori vadászok rendelkeztek volna lándzsákkal.

"A leletek azt bizonyítják, hogy ezek a korai vadászok jóval azelőtt érkeztek, mint ahogy az első »amerikaiaknak« tartott Clovis-kultúra népe meghódította volna a világnak ezt a szegletét" - hangsúlyozta Mike Walters, hozzátéve, hogy a kutatási projektnek köszönhetően többet megtudhatnak Észak-Amerika benépesüléséről, valamint arról, hogy a vadászat milyen szerepet játszott a nagytestű állatok kihalásában a legutóbbi jégkorszak végén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár