2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kapcsolatba lépnek az elszigetelt amazóniai törzzsel

2015. július 29. 16:07

Dél-Amerika, főként az esőerdőkkel tarkított Amazonas-medence ad otthont a világ néhány utolsó, ún. „elszigeteltségben élő” törzseinek, amely tagjainak sikerült az adott ország és hatóságai befolyásán kívülre kerülniük. Az egyik ilyen törzs, a mashco piró, amely a perui Manu Nemzeti Park esőerdőiben, Amazónia délnyugati sarkában, nem messze a brazil határtól él. Az elmúlt években a közösség tagjai több alkalommal is előbújtak rejtekhelyeikről, és megjelentek a szomszédos falvakban, találkoztak turistákkal, valamint misszionáriusokkal, aminek olykor erőszakba fulladt. A perui kormány ezért úgy döntött, hogy hivatalosan is felveszik a kapcsolatot a törzzsel, annak ellenére, hogy sokan óva intették és súlyosan bírálták döntését a kockázatok miatt.

A szakértők szerint az „elszigetelt” kifejezés nem pontos, hiszen ezek a törzsek (egyes becslések szerint több tucat ilyen közösség is élhet főként Brazíliában, de néhány felfedezhető Új-Guineában is) nincsenek teljesen elzárva a külvilágtól, hiszen más törzsekkel érintkeznek, akik pedig kapcsolatban vannak a civilizációval. Mára mintegy ötven ilyen törzs maradhatott meg Latin-Amerikában, amelyekre csak korlátozottan érvényes az a frázis, hogy nincs kapcsolata a körülötte lévő világgal. Az antropológusok hangsúlyozzák, hogy ezen közösségek tagjai elképzelhető, hogy nem akarnak elszigetelten élni, s nagyrészt azért döntöttek így, mert attól félnek, hogy meggyilkolják őket vagy rabszolgasorba taszítják, s nem pedig valamilyen romantikus képzelgés miatt.

Ezek a viszonylagos elszigeteltségben élő törzsek rendkívül érzékenyek a betegségekre, a szervezetük általában nem tud ellenállni a számára ismeretlen kórokozóknak. Egy tökéletes példa a történelemből, hogy az Újvilág őslakosai közül a becslések szerint mintegy száz millióan vesztették életüket a 15-16. században, az európaiak érkezését követően, aminek okai zömében a hódítók által behurcolt újfajta kórokozók voltak. Mindemellett ezen közösségek tagjainak életét veszélyeztetik a fakitermelés és a bányászat okozta károk is. A kockázatokat figyelembe véve a perui kormány úgy döntött, hivatalosan is felveszi a kapcsolatot a területén élő amazóniai törzsekkel. Brazília, amelynek területén él a legtöbb hasonló közösség egy kormányzati hivatalt hozott létre (FUNAI), amely felelős a határain belül élő elszigetelt törzsekért. Mindkét kormány esetében javulás figyelhető meg a politikájuk kapcsán, ugyanis korábban egyikük sem volt hajlandó elismerni a törzsek létezését.

A mashco piró törzs egykoron nem élt elszigeteltségben, a 19. század végéig ültetvényeik voltak, azonban a perui „gumi bummnak” köszönhetően majdnem kiirtották őket, így inkább elhagyták földjeiket, visszavonultak az esőerdőkbe, és sikeresen ellenálltak a missziós erőfeszítéseknek. Ezt követően sokáig kitartóan dacoltak a külvilág nyomásával, ám újabban egyre több találkozásra került sor az egyre szűkülő élettér miatt a törzs tagjai és a civilizáció között. A Reuters jelentései szerint az elmúlt évben több mint száz alkalommal jelentek meg a mashco pirók lakott területeken, ami gyakran csak abból állt, hogy a folyóparton túlról intettek a járókelőknek. 2014 szeptemberében a Survival International jelentése szerint adventista misszionáriusok ételt és ruhákat hagytak a nemzeti park szélén a számukra.

Néhány találkozás azonban nem volt ennyire békés. Tavaly májusban a törzstagok megtámadták Machiguenga, a szomszédos falu lakóit, akik közül egy fiatal férfit lenyilaztak, és meghalt. Meg kell említeni, hogy néhány igencsak gátlástalan utazásszervező „emberi szafarira” hívja vendégeit, akiknek a folyóparton túlról próbálják megmutatni az elszigetelt törzset. A célból, hogy többé ne történjék erőszakos, szervezetlen, illetve halálos találkozás a törzstagok és a peruiak között, a kormány úgy döntött, hivatalosan is felveszi velük a kapcsolatot - annak ellenére, hogy sokan támadják ezért. A tervek szerint a jine nyelvet beszélő tolmácsok meg tudják majd értetni magukat a mashco pirókkal, akikre egy orvosi csapat is vigyázni fog. A kapcsolatfelvétel sikere igencsak kétséges.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár