2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

30 ezer éve is lakott lehetett Brazília

2013. október 11. 18:26

Mindeddig az volt a hivatalos álláspont, hogy az ember 12 ezer évvel ezelőtt Ázsiából vándorolhatott be az amerikai kontinensre. Néhány brazil barlangban talált festmény azonban arról árulkodik, hogy mintegy 30 ezer évvel ezelőtt is lakott lehetett az Újvilág.

Egy új brazíliai kiállítás keretében közel száz darab régészeti lelet, barlangrajzról készült fotó került bemutatásra, amelyek a brazíliai őslakosok művészetét, ünnepségeit, állatábrázolásait, vadászatait, sőt intim együttléteit tárják a kíváncsi nézőközönség elé.

A leletek a Brazília északkeleti részén fekvő Piaui állambeli Serra da Capivara Nemzeti Park területéről származnak, Amazónia és az atlanti erdők határáról, ahol egykor egy vadászó-gyűjtögető népesség élt. A területet a ma már 80 éves Niede Guidon vezette francia-spanyol kutatócsapat térképezte fel először az 1970-es években. A régészek tűzgyújtás nyomait is megtalálták, amely „a kontinensen a mai napig az emberi létezés legrégebbi nyoma” – mondta a régész.

A széles körben elterjedt nézet szerint Amerikának 12 ezer évvel ezelőtt a Bering-szoroson és Alaszkán keresztül kezdődött a benépesítése. Egyes régészek szerint a tűzgyújtásra utaló nyomok félrevezetőek, s nem ember alkotta helyszínről van szó, hanem pusztán egy természeti, kőből kialakuló képződményről.

Guidon azonban hajthatatlan, véleménye szerint Dél-Amerikába Afrikából érkezhetett az első ember, a barlangi művészet pedig igencsak meggyőző bizonyíték az emberi jelenlétről, állítja. A festmények eredetét 29 ezer évesre becsülte, „tehát pont olyan idősek, mint Európa barlangrajzai” – mondta. A mexikói Valsequillóban és a chilei Monte Verdében megtalált leletek is több tízezer éves emberi jelenlétről árulkodnak, véli.

Sok történész szkeptikus, ám néhányuk a leletek megvizsgálása után arra jutott, hogy elképzelhető, hogy az amerikai ősök különböző útvonalakon és különböző (akár jóval hamarabbi) időpontokban jutottak el az Újvilágba.

Az ország egyik legszegényebb vidékén található Serra da Capivara 1991 óta az UNESCO Világörökség része, és 20 ezer látogatót vonz évente. A megnyitott kiállítással a régió bevételeit szeretnék támogatni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár