2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Ismét várja a látogatókat kültéri helyszínein az Aquincumi Múzeum

2020. május 25. 10:10 MTI

Több mint két hónapos zárvatartás után szombaton újranyitott az Aquincumi Múzeum régészeti parkja, a Fürdő Múzeum és a Hercules Villa, a múzeum belső terei és az ott lévő kiállítások azonban csak később lesznek ismét megtekinthetők.

Aquincum
Kép forrása: Wikimedia Commons

A koronavírus-járvány miatt az Aquincumi Múzeum március 17-én ideiglenesen bezárt a látogatók előtt, minden meghirdetett program, múzeumpedagógiai foglalkozás, tárlatvezetés elmaradt, továbbá a kutatószolgálat és a könyvtár is szüneteltette szolgáltatásait. Az azóta eltelt időszakban a munkatársak nagy része is otthonról végezte munkáját - emlékeztetett az intézmény az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint a közlemény kiemeli, a járványügyi intézkedések új szakaszba léptek Budapesten is, így az enyhítések lehetőséget teremtettek arra, hogy a fővárosi szabadtéri múzeumok is megnyissák kapuikat.

Noha az Aquincumi Múzeum belső terei és az ottani kiállítások csak később tekinthetők meg, a régészeti park is számos érdekességet tartogat - hangsúlyozza az intézmény. A csaknem hat hektáron elterülő romváros Aquincum polgárvárosának negyedét mutatja be, a városközpont legjellemzőbb középületeivel és több tucat magánházzal.

A romkert különlegessége továbbá, hogy Rómától északra Budapest az egyetlen olyan európai főváros, amely római örökségét nagyobb összefüggő területen tudja látogatói elé tárni.

Mivel a járványügyi intézkedések egyelőre nem engedélyezik a tárlatvezetéseket és múzeumi foglalkozásokat, a múzeum már a kijárási korlátozások ideje alatt olyan virtuális tárlatvezetéseket készített, amelyek a régészeti park különböző részeit bemutatva szólnak az egykori városi életről.

Akár ezeket a videókat használva, most élőben is bejárhatóvá válik a terület, miközben az intézmény régészei mesélnek a látottakról.

A tárlatvezetések mellett virtuális kiállítás is nyílt Zseniális találmányok - innovatív ötletek. Epizódok az ókori technika történetéből címmel. Ahogy lehetőség nyílik rá, a kiállítás élőben is megtekinthető lesz.

Szombaton, az újranyitás napján az Aquincumi Múzeum igazgatója, Láng Orsolya és egy római katona fogadta az első látogatókat, akik ajándékcsomagot, valamint egyedi, kézzel készített szájmaszkokat kaptak.

Az Aquincumi Múzeum Régészeti Parkja mellett kinyitott továbbá a Fürdő Múzeum és a Hercules Villa is, ezek a kiállítóterek ingyenesen látogathatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár