2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ilyenek voltak Amerika pajzán alapító atyái

2018. szeptember 19. 13:33 Múlt-kor

A templomban kezdődő románc

Ha rápillantunk a Függetlenségi Nyilatkozatra, akkor az egyik első dolog, ami a szemünkbe tűnhet, hogy az alsó része tele van aláírásokkal. A legendás nyilatkozatot a Kontinentális Kongresszus 56 delegáltja írta alá és igencsak mereszteni kell a szemünket, ha meg akarjuk találni egy-egy nevesebb történelmi személyiség kézjegyét a szignók tengerében. Kivéve persze, ha John Hancockra vagyunk kíváncsiak, akinek cirádás, vastagbetűs aláírása a teljes szöveg leglátványosabb része a cím után.

Hancock – akit az utókor olyannyira híres szignójáról ismer, hogy neve az aláírás szinonímájává vált az amerikai angol nyelvben – korának egyik leggazdagabb embere volt, aki közismert volt arról, hogy leginkább a „tüzes” és erősakaratú nőkhöz vonzódik. Felesége, Dorothy Quincy pedig tökéletes párjának bizonyult etekintetben.

1775-ben Hancock és Quincy még csak jegyben jártak, amikor a lexingtoni csatával kezdetét vette az amerikai függetlenségi háború. A lány éppen a férfi Lexingtoni otthonában tartózkodott és arra készült, hogy hazaindul Bostonba édesapjához. A csata hírére Hancock természetesen ragaszkodott ahhoz, hogy menyasszonya vele maradjon, mire azonban a lány elutasítóan csak ennyit felelt: „Emlékezzen, Mr. Hancock, hogy még nem állok az irányítása alatt.”

Hancock felesége iránti rajongását azonban nem csak Dorothy határozottsága alapozta meg. Egy másik történet szerint a lány először egy istentisztelet alkalmával hívta fel magára a politikus figyelmét, aki az egész szertartás alatt le sem tudta venni a szemét kecses lábairól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Thomas JeffersonJohn Hancock és Dorothy QuincyAlexander Hamilton és Maria ReynoldsBenjamin Franklin

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár