2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így nézhetett ki a gyermek Jézus

2015. május 6. 09:33

A legmodernebb számítógépes képalkotó eljárások és a torinói lepel segítségével sikerült rekonstruálni, hogyan nézhetett ki a Názáreti Jézus gyermekkorában - állítják olasz rendőrszakértők.

Olasz rendőrszakértők a bűnüldözésben használt modern képalkotó módszert alkalmazták, amire az adott lehetőséget, hogy április közepén újra kiállították a kereszténység egyik legjelentősebb ereklyéjét, a torinói leplet. A Krisztus halotti lepleként számon tartott ereklye lenyomatából származó arcképet fiatalították, így csökkentették az állkapocs méretét, megemelték az állat és "kiegyenesítették" az orrot.

Az eljárás pont a fordítottja annak, mint amivel az évtizedek óta körözött bűnözők (például a maffiafőnökök) kinézetét próbálják megjeleníteni. E módszert alkalmazták a hírhedt Cosa Nostra tagja, a ma 82 éves Bernardo Provenzano körözésekor is, akit végül 2006-ban sikerült elfogni, pedig a róla készült legfrissebb fotó 1959-ből származott.

A torinói lepel a legenda szerint Jézus halotti leple: az evangéliumok szerint Krisztus testét gyolcsba csavarták, majd ebben is temették el. A 4,37 méter hosszú és 1,1 méter széles, halszálkamintásan szőtt lenvásznon egy körülbelül 1,75 méter magas, szakállas férfi testének lenyomata látható, akit láthatóan megkínoztak: erre utalnak a fején, a kezén és a lábfején található sérülések, valamint egy szúrt seb a szív tájékán.

Az ereklye eredetiségét mindazonáltal eddig nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani, a tudósok - különösen az 1998-as szénizotópos vizsgálatok óta - a mai napig vitáznak róla, a múlt hónapban Matteo Borrini neves antropológus professzor nevezte "hamisítványnak". Az mára biztossá vált, hogy nem festmény a lenyomat, az azonban továbbra is kérdéses, hogy pontosan mely korból származik.

A torinói székesegyház egyik oldalkápolnájában 1578 óta őrzik a leplet, amelyet csak különleges alkalmakkor tárnak a nyilvánosság elé - Ferenc pápa a hírek szerint június 21-én keresi fel az ereklyét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár