2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hogyan lett Laosz a világ legtöbbet bombázott országa?

2019. december 9. 18:31 Múlt-kor

A vietnámi háború egy kevésbé ismert (és egyes aspektusaiban máig rejtélyes) arculata az Észak- és Dél-Vietnámmal szomszédos országokban, Kambodzsában és Laoszban folytatott titkos katonai műveletek története. Az amerikai különleges egységek és helyi szövetségeseik által az észak-vietnámi reguláris erők (a Vietnámi Néphadsereg) és a Vietkong gerilláinak ezekben az országokban elhelyezett titkos támaszpontjai és Dél-Vietnámba vezető utánpótlási vonalai, az úgynevezett Ho Si Minh-ösvény ellen indított támadásai azonban fontos, ám a korabeli nyilvánosság előtt jórészt rejtve maradt részét képezték a konfliktusnak. Jól mutatják, hogy a négy országra felosztott egykori francia gyarmat Indokína valójában sok szempontból egyetlen, szinte összefüggő harcteret jelentett a Szovjetunió és Kína, illetve az Egyesült Államok által támogatott erők proxyháborújában. E műveletek egy különös, ám annál szomorúbb rekordot is eredményeztek: Laosz az amerikaiaknak hála a történelem legtöbbet bombázott országává vált.

A semlegesség kijátszása

A Laosz területén 1964-től 1973-ig végrehajtott légitámadások a Vietnámmal szomszédos országban 1959 és 1975 között zajló polgárháborúval szoros összefüggésben voltak: ennek során a nyugatbarát Laoszi Királyság és az észak-vietnámi csapatokkal kiegészített, a Szovjetunió és Kína által támogatott kommunista Pathet Lao mozgalom küzdött a hatalomért.

A légi hadműveletek során az Egyesült Államok több mint kétmillió tonna különféle robbanószert dobott a levegőből az ország területére.

Ezek közt a „megszokott” bombákon kívül voltak nagy területek lefedésére képes, a levegőben szétszóródó, úgynevezett „kazettás” bombák, valamint ugyanezen elven működő taposóaknák is.

A taposóaknák és a fel nem robbant bombák (a ledobott összmennyiség mintegy 30%-a) a mai napig súlyos veszélyt jelent a civil lakosságra Laoszban.

Laosz már az Egyesült Államok közvetlen vietnámi intervenciója előtt fontos szerepet játszott a térség geopolitikájában.

Az északnyugaton Mianmar, északon Kína, nyugaton Thaiföld, délen Kambodzsa és keleten Észak- és Dél-Vietnám által határolt ország Dwight Eisenhower amerikai elnök úgynevezett dominóelvének középpontjában szerepelt, mint a kommunista terjeszkedéstől megvédendő ország.

„Ha Laosz elesik, Délkelet-Ázsia többi része követni fogja” – fogalmazott Eisenhower, aki 1961-es leköszönésének napján még engedélyezte a kommunistaellenes milíciák kiképzésének beindítását a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) Laoszban.

Eisenhower utódai – John F. Kennedy, Lyndon Johnson és Richard Nixon mind egyre nagyobb mértékű kiterjesztését hagyták jóvá a laoszi műveleteknek, azonban ezt gondosan elkendőzték a nyilvánosság elől.

Egy 1962-ben az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Kína, Észak- és Dél-Vietnám, valamint további nyolc ország által aláírt egyezmény az ország semlegességét volt hivatott biztosítani, és megtiltotta a katonai erők Laoszban való állomásoztatását, valamint a támaszpontok létrehozását. A szemben álló felek így titkos háborúba kezdtek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Bombatölcsérekből keletkezett tavak Laoszban (kép forrása: abcnews.com)Pagnafangum szobra Laosz fővárosában, Vientiánban (kép forrása: Wikimedia Commons)A baráti kínai területek felé vonuló francia csapatok a japán hatalomátvétel idején, 1945. március (kép forrása: Wikimedia Commons)Francia csapatok megadják magukat a Viet Minh fegyvereseinek Ðiện Biên Phủ-nál (kép forrása: Pinterest)Pathet Lao fegyveresek 1953-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)Szouvanna Phouma miniszterelnök (b) féltestvérével, a Pathet Lao vezetőjével, Szouphanouvonggal (b2), a kommunista mozgalom fegyveres erőinek vezérével, Szingkapo tábornokkal (j2) és egy fegyveres testőrrel (j) 1963-ban (kép forrása: history.com / Bettmann Archive / Getty Images)Amerikai katonák jól felszerelt hmong gerillákkal a vietnámi háború alatt (kép forrása: Pinterest)Vang Pao tábornok hmong civilekkel (kép forrása: gvplegacy.org)AC–130-as földi tűztámogató repülőgép Dél-Laosz felett 1970 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)Az Air America Dornier Do-28-as többcélú repülőgépét tankolják vödrökből egy hegyvidéki kifutópályán Észak-Laoszban, 1963. (kép forrása: cia.gov / E.C. Eckholdt)A HALO Trust nevű brit civil szervezet tűzszerésze kutat fel nem robbant bombák után egy laoszi domboldalban, 2018. (kép forrása: aljazeera.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár