2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét jóslat, amely valóra vált

2015. május 29. 08:35

A legtöbb valóra vált jóslatot nem jövendőmondók, hanem élénk fantáziával megáldott gondolkodók „látták előre”. A világ legnagyobb hajójának pusztulását egy regény, a mobiltelefonokat egy fantáziadús cikkíró, a táblagépet egy film, a Kennedy-gyilkosságot a Fehér Ház „nem hivatalos” jósa, a hitelkártyákat egy utópisztikus mű, a nagy londoni tűzvészt pedig egy homályos jóslat jövendölte meg.

A Titanic pusztulása

A Titanic számos irodalmi művet inspirált már röviddel elsüllyedése után, a kritikusok által elismert költőktől a túlélők bestselleres elbeszéléséig. Figyelemre méltó azonban, hogy a Titanicról készült első írás 14 évvel a katasztrófa előtt született. 1898-ban egy amerikai regényíró és egykori tengerész, Morgan Robertson megírta Hiábavalóság című művét (későbbi címe: A Titán pusztulása), amely egy képzeletbeli óceánjáró tengeri kalandjairól szól. Aki kicsit is ismeri a Titanic tragédiáját, bizonyosan felismeri a hasonlóságot a híres hajó története és Robertson fiktív regénye között. A mű kezdő sorai így szólnak: „A legnagyobb ember alkotta munka volt. Az építésében és a működtetésében minden tudomány közreműködött, a kereskedelemtől a művészetekig.”

Ahogy Robertson története folytatódik, úgy szaporodnak a baljós párhuzamok. A Titanichoz hasonlóan a Titánt is elsüllyeszthetetlennek tartják. Csakúgy, mint a valóságban, a Titánnak sincs elegendő, valamennyi utas befogadására alkalmas mentőcsónakja, majd az Atlanti-óceán északi részén egy sötét áprilisi napon jéghegynek ütközve a tenger fenekére süllyed. A két történet helyenként persze eltér, például a Titán 13 túlélőjével szemben a Titanic esetében 710-en menekülnek meg. A Titanic katasztrófáját övező érdeklődést kihasználva Robertson kiadója természetesen 1912-ben újranyomta a könyvet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár