2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét halálos divattrend a történelemben

2022. április 23. 12:50 Kulcsár Ádám

Muszlinbetegség

A XVIII–XIX. század fordulóján pikáns divat hódított Európában: a muszlinszövet, amely még a XVII. században jelent meg az öreg kontinensen. (Elsőként Moszul városában láttak ilyet az európai kereskedők, ezért nevezték el így, azonban a szövet kelet-indiai eredetű.)

A főként fehér színű, jól szellőző, ám igen áttetsző és sokat láttató finomszövésű anyag praktikus volt a forró égövi országokban, ám a mérsékelt éghajlatú területeken élő nők egészségét veszélyeztette.

Ebben a néhány évtizedben a fűző kevésbé volt elterjedt, helyette a test természetes alakjának kidomborítása számított divatosnak. A leheletvékony muszlinból készült ruha alatt a szebbik nem tagjai csak egy vékony, testszínű selyemtrikót viseltek, és gyakran mezítláb jártak-keltek a házban.

A téli hónapokban rendezett bálok után a fiatal lányok tömegével lettek náthások, felfáztak, nem kevesen tüdőgyulladást is kaptak. A felelőtlen öltözködési trend miatti megbetegedést „muszlinbetegségnek” nevezték el.

Nem segített a halálos divatot visszaszorítani a forradalmi Franciaországban hozott törvény sem, amely a fényűzést korlátozandó kimondta: egyik ruhadarab sem lehet 3,5 kilogrammnál nehezebb. Nos, a muszlinanyag nem volt az – 1803-ban állítólag emiatt tört ki Párizsban a híres influenzajárvány.

Az egészségtelen divatnak Napóleon vetett véget, aki betiltotta az indiai batiszt és a muszlin behozatalát. Ezzel a lépésével a francia császárnak nem csupán a lyoni selyemgyártást sikerült felélénkítenie, de a fiatal francia lányokat is megmentette a muszlinruhák okozta kórságoktól, sokukat a haláltól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár