2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét bizarr történet a hidegháborúból

2015. július 16. 08:13

Pár lépésre az atomháborútól

Bár a világ az 1962-ben, a kubai rakétaválság idején állt legközelebb a nukleáris háborúhoz, két évtizeddel később is csak kevés hiányzott egy atomkatasztrófához. 1983 novemberében az Able Archer 83 nevű hadművelet keretén belül az Egyesült Államok és szövetségesei által, 40 ezer  NATO-katona részvételével megtartott szimulált hadgyakorlat-sorozat majdnem tragédiához vezetett. A kitalált forgatókönyv szerint a Varsói Szerződés csapatai offenzívát indítottak Finnország, Görögország, Jugoszlávia és Norvégia ellen, majd a NATO-csapatok bevetését követően a konfliktus az atomfegyverek tömeges bevetésével érte el csúcspontját. Mivel azonban a hadműveletben számos magas rangú amerikai és európai politikai és katonai vezető is részt vett, a hadgyakorlat pedig rendkívül valósághűre sikeredett, a szovjetek azt hitték, valódi támadásról van szó.

A várható offenzívától félve a szovjetek felkészültek a megelőző csapásra. Nukleáris robbanófejekkel látták el Kelet-Németországban és Lengyelországban állomásozó katonai gépeiket, atomfegyverekkel felszerelt tengeralattjárókat rendeltek az Északi-sark közelébe, és a legmagasabb készültségbe helyezték az SS-20-rakétáikat. Bár a NATO vezetői észlelték a szovjetek készülődését, úgy gondolták, ők is egy csak háborús szituációt színlelnek. Tévedtek, a szovjeteknek azonban szerencsére sikerült józanul mérlegelni a helyzetet, megmentve ezzel a világot a pusztulástól. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hruscsov és Spyros P. Skouras beszélget egymássalSchumann nagy ugrásaAmerikai és szovjet tankok a Chackpoint Charlie-nálA KGB épülete a moszkvai Lubjanka térenA kép illusztrációSS-20 rakétaMathias Rust leszáll a Vörös téren
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár