2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét bizarr történet a hidegháborúból

2015. július 16. 08:13

Patthelyzet a Checkpoint Charlie-nál

A hidegháború során talán soha máskor nem voltak olyan közel egymáshoz szovjet és amerikai tankot, mint a Kelet- és Nyugat-Berlin közötti átjárást biztosító legismertebb határátkelőhelynél, a Chackpoint Charlie-nál történt incidens pillanataiban. A feszültség kiindulópontját az jelentette, amikor 1961. október 22-én a keletnémet határőrök nem engedték, hogy a kelet-berlini operaelőadásra tartó amerikai diplomata, E. Allan Lightner Jr. áthaladjon a határátkelőn. Lucius Clay amerikai tábornok válaszul elrendelte, hogy az amerikai diplomaták innentől kezdve csak katonai kísérettel közelíthetik meg a Kelet-és Nyugat-Berlin közötti határátkelőt.

A feszültség 1961. október 27-én hágott a tetőfokára, amikor Clay tábornok - a szovjetek vonakodását látva - tankokat rendelt a határátkelőhöz, nem sokkal később a szovjet tankok is megjelentek a Checkpoint Charlie-nál. A harckocsik 16 órán átnéztek farkasszemet egymással. Ha bármelyikük elkezdett volna a szemben álló félre tüzelni, annak beláthatatlan következményei lehettek volna. Ám mivel egy fegyveres konfliktus egyik félnek sem volt érdeke, végül visszavonták a tankokat, és innentől kezdve a diplomaták és a tisztek már valamivel szabadabban járhattak át a másik városrészbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hruscsov és Spyros P. Skouras beszélget egymássalSchumann nagy ugrásaAmerikai és szovjet tankok a Chackpoint Charlie-nálA KGB épülete a moszkvai Lubjanka térenA kép illusztrációSS-20 rakétaMathias Rust leszáll a Vörös téren

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár