2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét bizarr történet a hidegháborúból

2015. július 16. 08:13

Ugrás a szabadságba

1961. augusztus 15-én még csak néhány napja kezdődött meg a berlini fal építése, amikor az egyik határszakasz védelmével megbízott keletnémet rendőr, Conrad Schumann bátor lépésre szánta el magát: átszökött  Nyugat-Berlinbe. A fiatal rendőrnek nagy ösztönzést jelentett, hogy Nyugat-Berlinben néhány összeverődött ember azt kiabálta neki, hogy “Komm rüber”, vagyis "gyere át."  Mivel ekkoriban még csak szögesdrót választotta el a német főváros két városrészét, Schumann dolga viszonylag egyszerű volt: át kellett ugrania a nem túlságosan magas akadályt. A fiú egy ideig fontolgatta, hogy mit tegyen, majd gondolt egyet, eldobta a cigarettáját, és elkezdett a drótkerítés felé futni. Miközben átugrotta az akadályt, ledobta a fegyverét, majd beszállt a nyugatnémet rendőrség ott várakozó autójába. A szökési kísérlet sikeresnek bizonyult.

A fiatalember akciója rendkívüli propagandaértékkel bírt a nyugat-németek számára, amit maximálisan ki  is használtak. A Schumann élete azonban szökése ellenére sem pont úgy alakult, ahogyan eltervezte. A 90-es években úgy nyilatkozott, hogy igazán szabadnak csak a berlini fal 1989 novemberében történő leomlása után érezte magát. Depresszióban szenvedett, és 1998-ban végül önkezével vetett véget életének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hruscsov és Spyros P. Skouras beszélget egymássalSchumann nagy ugrásaAmerikai és szovjet tankok a Chackpoint Charlie-nálA KGB épülete a moszkvai Lubjanka térenA kép illusztrációSS-20 rakétaMathias Rust leszáll a Vörös téren
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár