2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét bizarr történet a hidegháborúból

2015. július 16. 08:13

Alagút a nagykövetség alatt

Bár a hidegháború legmelegebb évein a 70-es években már túl volt a világ, a két szemben álló szuperhatalom azonban még ekkor is képes volt hajmeresztő biztonsági intézkedéseket hozni. 1977-ben, miközben a szovjetek éppen a washingtoni Wisconsin Avenue-n létesítendő nagykövetségük építési munkálataival voltak elfoglalva, az amerikaiak úgy döntöttek, egy alagutat ásnak az épület alá, hogy könnyedén ki tudják hallgatni a szovjeteket. Az FBI-nak azonban még ez sem volt elég. Az ügynökség munkatársai számos házat vásároltak a környéken, hogy a szovjeteknek még véletlenül se legyen esélye bármit is titokban tartani.

A hadművelet azonban totális kudarccal ért véget, az alagút ugyanis gyakorlatilag használhatatlannak bizonyult. A víz gyakran beszivárgott a járatba, és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) csúcstechnológiás berendezései is rendre csődöt mondtak. A helyzetet tovább bonyolította, hogy az alagútban szolgálatot teljesítő ügynököknek legtöbbször fogalma sem volt arról, hogy a nagykövetség épületének melyik része alatt állnak éppen. Egyedül a raktárszoba lehallgatása nem jelentett problémát. 1989-ben aztán a szovjeteknek kémkedő FBI-ügynök, Robert Hanssen beszámolt az alagút létezéséről, így az amerikaiak nem tehettek mást, be kellett szüntetniük jórészt haszontalannak bizonyuló föld alatti tevékenységüket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hruscsov és Spyros P. Skouras beszélget egymássalSchumann nagy ugrásaAmerikai és szovjet tankok a Chackpoint Charlie-nálA KGB épülete a moszkvai Lubjanka térenA kép illusztrációSS-20 rakétaMathias Rust leszáll a Vörös téren
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár