2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét bizarr történet a hidegháborúból

2015. július 16. 08:13

A világ legostobább kéme

1971. augusztus 30-án éjszaka Charles Shearer rendőr és társa egy rendőrautójuk előtt haladó, világítás nélkül közlekedő kocsit vett észre London utcáin. Elkezdték követni a járművet, majd amikor látták, hogy összevissza halad az úton, félreállították. Amint a sofőr kiszállt a kocsijából, azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy teljesen részeg. Az alkoholtól bűzlő sofőrt a rendőrautó hátsó ülésére ültették, a férfi ekkor azonban az autót vezető Charles Shearer vállára tette a lábát. A rendőr emiatt kérdőre vonta az ittas férfit, aki erre nem túl taktikus módon csak annyit felelt: "Nem szólhatsz hozzám és nem verhetsz meg, én egy KGB-ügynök vagyok."

Mivel ilyesmivel már többször is találkoztak, a rendőrök úgy gondolták, csak egy újabb szájhőssel van dolguk. Az őrsön az ittas úriember megtagadta, hogy vizelet- és vérmintát vegyenek tőle, és a szondát sem volt hajlandó megfújni. Hamarosan azonban kiderült, hogy a részeg férfi, Oleg Ljajin valóban KGB-ügynök, aki hivatalosan a nagy-britanniai orosz kereskedelmi delegáció vezetőjeként tartózkodott az országban. Az ügynök azonban megegyezett a hatóságokkal, hogy új életet kezdhet Nagy-Britanniában, cserébe pedig fontos információkat adott ki a KGB tevékenységéről. Ljajin - új személyazonossággal - maradt, a szovjet kereskedelmi delegáció 105 munkatársát azonban kiutasították az országból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hruscsov és Spyros P. Skouras beszélget egymássalSchumann nagy ugrásaAmerikai és szovjet tankok a Chackpoint Charlie-nálA KGB épülete a moszkvai Lubjanka térenA kép illusztrációSS-20 rakétaMathias Rust leszáll a Vörös téren
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár