Sorsgyötörte magyar anyák

Hat nemzet katonái nyugszanak Szombathely első világháborús hősi parcellájában

2017. április 5. 10:14 MTI

Az első világháborúban hősi halált halt katonák, köztük 596 magyar honvéd síremlékét állítják helyre Szombathelyen – jelentette be a vasi megyeszékhely polgármestere kedden sajtótájékoztatón.

Szombathelyi katonai temető

Puskás Tivadar a város Jáki úti temetőjének hősi parcellájánál elmondta: a kormány 2016-ban hirdetett meg egy pályázatot, amelynek célja az első világháborús katonasírok rendbetétele, ezen nyert a szombathelyi önkormányzat és a Vas Megyei Temetkezési Kft. 10,6 millió forintot. Ebből 2017 végéig nemcsak a már említett egyéni katonasírokat és tömegsírokat állítják helyre, de felújítják a temetőben álló első világháborús emlékművet is.

A polgármester hangsúlyozta: "kötelességünk emlékezni a hősökre, kötelességünk megadni nekik a tiszteletet". Hozzátette: Szombathely eddig is igyekezett méltó módon gondoskodni a legnagyobb temetőjében lévő hősi parcelláról, amelyben elesett osztrák, montenegrói, szerb és román katonák is nyugszanak, és olyan olasz katonák síremlékei is vannak, akiknek földi maradványait 1936-ban exhumáltatta és hazaszállította az olasz állam.

Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. igazgatója elmondta: a kormány által meghirdetett pályázat keretösszege kétmilliárd forint, amelyből az első világháború századik évfordulójához kapcsolódva az országban található első világháborús katonasírokat és emlékműveket szándékoztak felújítani.

Hozzáfűzte: a rendelkezésükre álló pénz a síremlékek letisztítására, a kövek konzerválására, az összetört darabok pótlására, valamint a méltó névfeliratok elkészítésére lesz elegendő.

Címkék
Galériák
2018. tavasz: Sorsgyötörte magyar anyák
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!