2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ferenczi Sándor magyar pszichoanalitikus emlékére nyílik kiállítás Budapesten

2023. november 30. 16:07 MTI

Ferenczi Sándor (1873–1933) orvos, pszichoanalitikus, a budapesti pszichoanalitikus iskola megteremtője születésének 150. évfordulója alkalmából kiállítás nyílik pénteken Budapesten, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában.

Ferenczi Sándor
Ferenczi Sándor

Korabeli dokumentumok és a Nyugat írói

A „Budapest válik most mozgalmunk központjává” (Freud, 1918) című tárlat korabeli dokumentumokon keresztül mutatja be, hogy a bécsi egyetemi évei után a századfordulón Budapesten letelepedett Ferenczi Sándor hogyan alakított ki párbeszédet a pszichoanalízis, az irodalom, a művészetek és a társadalomtudományok között.

Kapcsolódott a nyugatos írónemzedék olyan ikonikus alakjaihoz, mint Ignotus, Karinthy, Márai, Kosztolányi, Krúdy vagy a Nyolcak festőcsoportjához tartozó Berény Róberthez.

„Ferenczi a pszichoanalízis számára megragadta az orvosi területeken kívüli fórumokat, a Társadalomtudományok Szabadiskoláját, a Galilei-kört és a Nyugat folyóiratot” – olvasható a szervezők közleményében.

„Mindezek hátterében a kiállításon megelevenednek a polgári Budapest egészségügyi viszonyai, tudományos élete, Ferenczi munka- és lakóhelyei, valamint a pszichoanalízisnek helyt adó intézmények, épületek, jelezve, Budapest miként vált a pszichoanalízist a világon először befogadó, a kávéházi kultúrában is megjelenő fővárossá” – írták.

A kiállítás a Ferenczi Sándor Egyesület és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szervezésében valósul meg, a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány támogatásával.

A tárlat kurátora Mészáros Judit.

A nemzetközi hírű pszichoanalitikusnak emléket állító kiállítás január 12-ig tekinthető meg a központi könyvtár Átriumában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár