2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Fejedelmi kincstárat rendeztek be a hajdúszoboszlói Bocskai múzeumban

2021. június 28. 11:46 MTI

Bocskai István erdélyi fejedelem koronájának és jogarának „nemes és hiteles” másolatát bemutató fejedelmi kincstárat avattak a hajdúszoboszlói Bocskai múzeumban szombaton.

Az új turisztikai attrakciót a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által vezetett konzorcium tagjaként Hajdúszoboszló önkormányzata valósította meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával - ismertette Bihari-Horváth László múzeumigazgató.

Hozzátette: a támogatás értéke 100 millió forint volt, amit a városi önkormányzat és a múzeum további, összesen 60 millió forintos saját forrással egészített ki.

A konzorciumi projekt egy Hajdú-Bihar megyei kulturális turisztikai útvonal létrehozására irányult. Ennek az útvonalnak az egyik állomása a fejedelmi kincstár, amely a hajdúszoboszlói múzeum 200 négyzetméteres bővítésével valósult meg – ismertette.

Megjegyezte, hogy az új épületszárny legnagyobb attrakciói az egyetlen győztes szabadságharc vezetőjének, Bocskai István erdélyi fejedelemnek a koronájáról és jogaráról készült nemes és hiteles műtárgymásolatok, amelyek ugyancsak a pályázati projekt keretében készültek.

Oláh Gábor, a Pénzügyminisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára azt mondta, azok a projektek a legeredményesebbek, amelyekről a döntések helyi szinten születnek.Fontosnak nevezte, hogy a jövőben is a megyei önkormányzat legyen az a szervező erő, amely az adott térségbeli fejlesztéseket koordinálja. Budapest mellett immár Hajdúszoboszló az a város, ahol a magyar függetlenség ereklyéit őrzik – fűzte hozzá.

Oláh Gábor utalt rá, hogy Bocskai István mindig tárgyalásra alapította politikáját, akkor is, amikor harcolt, de a minél korábbi békére készült. Ez ma is példa - nyomatékosította véleményét a helyettes államtitkár. Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke a térség közös örökségének nevezte Bocskai István hagyatékát, aki „egyszerre tudott társadalmi és államközi békét teremteni”. Reményét fejezte ki, hogy a fejedelmi kincstár közös zarándokhellyé válik, amely egyebek mellett a nemzeti önrendelkezésre figyelmeztet.

Pajna Zoltán utalt arra, hogy a most lezárult európai uniós ciklusban a tervezett 49,6 milliárd forint TOP-forrás helyett 66 milliárdot fordíthattak fejlesztésekre. A következő időszak is jó reményekkel kecsegtet - mondta, fontosnak nevezve, hogy a turizmus- és közösségfejlesztésnek is legyen olyan súlya a jövőben, mint az infrastrukturális beruházásoknak.

Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló független polgármestere felidézte: szeptemberben lesz a 415. évfordulója, hogy Bocskai István a városba telepítette a hajdúkat, a haza érdekében hűségesen szolgáló katonákat. Arra utalva, hogy a korona és a jogar eredetijét Bécsben, illetve Bukarestben őrzik, kiemelte: történelmi igazságtétel, hogy a „nemes és hiteles másolat a hajdúkhoz került.”

Mindez a hajdúk közös kulturális öröksége, ezért azt tervezik, hogy vándorkiállítás keretében a többi hajdúvárosba is elviszik az ereklyéket – mondta Hajdúszoboszló polgármestere.

Az avatóünnepség meghívója szerint nemzetközi kultúrdiplomáciai siker, hogy olyan európai hírű intézmények, mint a bécsi Kunsthistorisches Museum, engedélyezték a Bocskai múzeum számára a műkincsek lemásolását. A koronamásolatot az ötvös szakma különböző területeit képviselő 20 szakember több mint 2 évig készítette.

A Bocskai-korona, a „Hajdúk Szent Koronája” igazi misztikus tárgy: eredete kérdéses, szerepe vitatott, tulajdonjoga tisztázatlan. Bizánci, török, vagy perzsa műhelyben is készülhetett. Ez az egyetlen korona, amellyel erdélyi fejedelmet magyar királlyá koronáztak.

A Bocskai-korona az egyik legnagyobb magyar uralkodó hatalmának jelképe volt, amitől annyira féltek a Habsburgok, hogy a fejedelem halála után Bécsbe vitették. Eredetije ma is ott található, bár mind a magyar, mind a román állam máig a saját tulajdonának tartja.

Az értékes műkincs másolatait először szombat délutántól a múzeumok éjszakája egyik fő attrakciójaként tekinthették meg az érdeklődők Hajdúszoboszlón, a múzeum fejedelmi kincstárában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár