2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fák belső kérgeinek rostjaiból fonhattak kötelet a neandervölgyi emberek

2020. április 14. 13:52 MTI

Kötelet is készített a neandervölgyi ember, a kutatók közvetlen bizonyítékot találtak a tevékenységre. A lelet arra utal, hogy a modern ember evolúciós rokonai valamennyire értették a számokat és ismerték a fákat, amelyek a nyersanyagot adták.

A bizonyíték kezdetben csak egy fehér foltnak tűnt egy kőszerszám alján, mikroszkópos vizsgálat révén azonban kiderült, hogy egymás köré tekert rostszálakról van szó. A Rhone folyó völgyében, Délkelet-Franciaországban bukkantak, kora mintegy 40-50 ezer évre tehető. A kutatók szerint ez a legrégebbi ismert bizonyíték arra, hogy az ősember tudott kötelet készíteni.

A lelet arra utal, hogy a modern ember evolúciós rokonai valamennyire értették a számokat és ismerték a fákat, amelyek a nyersanyagot adták. Ez a legújabb bizonyítéka annak, hogy a neandervölgyiek okosabbak voltak, mint ahogyan azt a modern ember gyakran feltételezi.

Bruce Hardy, az ohiói Gambierben lévő Kenyon College kutatója és munkatársai a Scientific Reports című tudományos folyóiratban mutatták be eredményeiket, melyek  alapján sejthető, hogy a neandervölgyi ember más képességek birtokában is lehetett, készíthetett például táskát, hálót és szövetet.

Az óra járásával ellentétes irányban összefontak

A kutatók nem tudják, hogyan használta a kötelet a neandervölgyi ember és hogy vajon eredetileg a rajta lévő kő vágószerszám része volt-e. Elképzelhető, hogy a kő egyszerűen csak ráesett a kötélre, így őrződött meg belőle egy mintegy 6,2 milliméteres darabka, miközben a többi része megsemmisült – mondta Hardy.

A kötél fák belső kérgéből készült szálakból áll, szélessége 0,55 milliméter. A neandervölgyiek úgy készítették, hogy három rostszálnyalábot az óra járásával ellentétes irányban összefontak, aztán ezeket az órajárás irányában fonták össze.

Hardy szerint ez a készítési folyamat a számok bizonyos szintű értését feltételezi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár