2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy viking vezér vérvonalának útja Anglia trónjáig

2022. november 27. 11:20 Múlt-kor

A Brit-szigetek történelmében messzemenő következményekkel járt a 11. század eleji normann invázió. De kik voltak valójában a normannok és honnan származtak?

Hódító Vilmos flottája
Hódító Vilmos flottájának ábrázolása a bayeux-i kárpiton

Kísért a vikingek szelleme

Valószínűleg 2022-re esik a saint-clair-sur-epte-i szerződés 1111. évfordulója. Ebben III. Károly nyugati frank király Rollo viking vezérre ruházta a Rouen és a Szajna folyó körüli földeket.

Hagyományosan ezt tekintjük a Normandiai Hercegség alapításának, Rollót (illetve keresztségben felvett nevén Róbertet) pedig az első normandiai hercegnek. A szerződést egy száz évvel későbbi krónikaíró, Saint-Quentin-i Dudo által felállított, némileg homályos kronológia alapján szokás 911-re datálni.

2011-ben széles körű érdeklődés övezte az 1100. évfordulót, Normandia születésnapját; a „Boldog Születésnapot, Normandia!” rendezvénysorozat hivatalos kiadványai még arra is felhívták a közöség tagjait, hogy „ébresszék fel a vikingek bennük szunnyadó szellemét, és hódítsák meg Normandiát”. De mire is gondolhattak ezzel?

Előfizetés

Valószínűleg a középkori Skandinávia lakóinak – akiket szokás kézenfekvő, bár pontatlan kifejezéssel vikingekként emlegetni – Észak-Európa tengerein át megtett hatalmas útjaira utalhattak vele. Ezek az utazások Izlandra, Grönlandra, Észak-Amerikába, továbbá természetesen a Brit-szigetekre és a mai Franciaország területére is elvitték őket, és számos jelentős település született a nyomukban.

A „viking szellem” emlegetése mindenképpen helyénvaló Normandia alapítása kapcsán. Rollo és követői is efféle utakon jutottak el Normandiába, nem is beszélve a korábbi fosztogatókról, akik a 840-es évek óta rendszeresen felbukkantak Észak-Franciaország területén és a Szajna mentén.

De vajon a „Boldog Születésnapot, Normandia!” szervezői joggal vontak párhuzamot a tengerjáró, kalandor viking alakja és Normandia születése között? Az asszociáció legalábbis furcsán hathat: elvégre a történelmi folyamatokat a bizonyos népek feltételezett inherens tulajdonságaival magyarázó nézőpontok a legtöbb tudományterületen mára kimentek a divatból.

Ugyanakkor a vikingek és normannok közötti átmenet hangsúlyozása fontos történelmi kérdéseket állít a középpontba. Hódító Vilmos és felesége, Matilda nevei nem skandináv eredetűek: rajtuk keresztül azonnal szembesülünk a lezajlott kulturális változással. Hogyan lettek a 9. századi vikingekből a 11. századi normannok?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Normann harcos 19. századi ábrázolásaSvédországi rúnakő. A Normandiában megtelepedő északiak nem felejtették el kulturális örökségüket.Hosszúkardú Vilmos életének részletei egy kódexbenHitvalló Eduárd, Anglia királyaNormann harcosok egy szicíliai templom oszlopfőjénA szicíliai Martorana templomot II. Roger normann király admirálisa építtetteHódító Vilmos, Normandia hercege és Anglia királya

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár