2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitálisan is elérhetővé válik az ELTE tudásbázisa

2024. június 13. 16:05 MTI

Mintegy kétszázezer papíralapú doktori disszertáció és szakdolgozat digitalizálásáról írt alá együttműködési megállapodást az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE).

együttműködés
Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója, prof. dr. Borhy László, az ELTE rektora, dr. Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária, az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatója (Kép forrása: Facebook / Országos Széchényi Könyvtár)

Az együttműködés célja, hogy az ELTE a dokumentumokat modern, digitális formában, az egyetemi polgárok számára hozzáférhetővé tegye, valamint ezzel támogassa a jövőbeli mesterségesintelligencia-alapú innovációkat és elemzéseket – közölte az OSZK az MTI-vel.

Az ELTE kiemelkedő szellemi és adatvagyont őriz, amelynek részét képezik a papíralapú doktori disszertációk és szakdolgozatok, összesen csaknem kétszázezer példányban.

Az együttműködési megállapodást Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója, Borhy László, az ELTE rektora, valamint Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária, az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatója írta alá az egyetem rektori hivatalában.

Az eseményen Rózsa Dávid hangsúlyozta, hogy ez az OSZK történetének legnagyobb volumenű digitalizálási megállapodása, amelynek eredményeként 2027-ig több mint tízmillió oldalnyi dokumentum válik kutathatóvá.

Az OSZK online tartalomszolgáltatásának egyik alappillére Közép-Európa legnagyobb és legjelentősebb eszközparkú digitalizáló központja.

A mintegy ezer négyzetméteren működő központ minden dokumentumtípus üzemszerű, tömeges és teljeskörű digitalizálására, valamint a kiemelten védett műtárgyak megőrzésére egyaránt képes.

Az OSZK jelenlegi digitalizáló eszközparkjának kapacitása tavaly meghaladta az évi 13 millió levilágított oldalt. A digitalizálás előtt megtörténik a dokumentumok állapotának gondos felmérése is.

A nemzeti könyvtár számára kiemelten fontos, hogy digitalizáló kapacitásait közhasznú projektek szolgálatába állítsa.

Az együttműködés révén az ELTE diákjai és kutatói korszerű formában férhetnek hozzá az intézmény gazdag tudásbázisához, támogatva ezzel a tudományos kutatást és az innovatív technológiai fejlesztéseket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár