2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cziffra György különleges fellépését idézik meg pénteken Zalaegerszegen

2023. március 29. 17:04 MTI

Cziffra György zalaegerszegi koncertjének 40. évfordulóján, március 31-én este a Cziffra Fesztivál keretében Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész tolmácsolásában megszólalnak azok a művek, amelyek Cziffra György 1983-as zalaegerszegi hangversenyén hangzottak el – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A legnagyobb mesterek művei

A Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ, Hangverseny- és Kiállítóterem nyitóhangversenyén repertoár csendül fel, Schubert, Chopin, Liszt, Schumann-darabokkal.

Felolvasás és film

A hangverseny mellett Farkas Ignác Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház örökös tagja részleteket olvas fel Cziffra György Ágyúk és virágok című önéletrajzi könyvéből, valamint levetítik a nemrég bemutatott Cziffra 100 – Tele van a két kezem boldogsággal című filmet is, amelynek rendezője és forgatókönyvírója Petrovics Eszter, producere Lajos Tamás – áll a közleményben.

Liszt és Dohnányi hagyománya

Kiemelik, hogy Cziffra zongoraművészi öröksége Liszt és Dohnányi nyomdokain egy olyan előadói hagyományt képvisel, amelyben ott él a 19. század nagy előadóinak hatása, amelyet áthat az improvizáció könnyedsége, és amelyben a különböző stílusok folyamatos párbeszédet folytatnak egymással.

Új értelmezés

A szervezők a közleményben hozzáteszik, ez a hagyomány elevenedik meg Balázs János játékában is, mint fogalmaznak, „a klasszikus zene 21. századi interpretálását lebilincselően, a legmagasabb technikai felkészültséggel szolgálja”.

Az érdeklődők a Cziffra György Fesztivál további koncertjeiről a cziffrafesztival.hu weboldalon, illetve annak Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár