2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csatabárddal ölhették meg az előkelő egyiptomi háziasszonyt, Takabutit

2021. április 8. 15:47 Múlt-kor

A tavaly híressé vált ókori egyiptomi nő, Takabuti mintegy 2600 éve vesztette életét, miután hátba döfték – most kiderült, hogy a korábbi feltételezésekkel szemben a gyilkos fegyver nem kés, hanem bárd lehetett.

Rejtélyes gyilkos

Az egykori Thébában élt, feltehetően igen magas társadalmi státuszú nő halálának körülményeit Rosalie David, a Manchesteri Egyetem egyiptológus professzora, valamint a Queen's University Belfast egyetem bioarcheológus professzora, Eileen Murphy vizsgálták meg behatóbban. Takabuti koporsófeliratainak tanúsága szerint házas volt, és népes háztartást vezetett.

Az 1834-ben az akkor Nagy-Britanniához tartozó Írországba került, 1835-ben „kicsomagolt”, ma az észak-írországi Belfastban őrzött múmia múltja régóta foglalkoztatja a történészeket és a laikus érdeklődőket egyaránt. A tavaly korszerű módszerekkel megvizsgált múmiát most újabb elemzéseknek vetették alá, többek közt haját és a mumifikáláshoz használt anyagokat is elemezték.

A tudósok az új eredmények alapján azt gondolják, a korban elterjedt katonai használatban lévő csatabárddal okozhatták a Takabuti hátán található mély sebet. A 20 és 30 év közötti nő menekülhetett támadója elől, aki a korszakot figyelembe véve lehetett egyiptomi, vagy akár egy asszír katona is.

David és Murphy eddigi eredményeiket néhány napja egy új könyvben is publikálták, melynek címe Takabuti élete és kora az ókori Egyiptomban: a belfasti múmia vizsgálata.

A múmián tavaly végzett CT-vizsgálat mutatta ki először a hát felső szakaszán, a bal váll közelében ejtett sebet, amely minden bizonnyal Takabuti halálát is okozta. A szóban forgó bárdokat az egyiptomi és az asszír seregek is széles körben alkalmazták a korban, így nem dönthető el egyértelműen a nő gyilkosának kiléte.

„Lehetséges, hogy saját népének vált áldozatává” – írták a professzornők, hozzátéve, hogy a halál nagy valószínűséggel azonnali volt. Az elkövető a seb elhelyezkedése és mélysége alapján erőteljesen, mindkét kezét használva szúrhatott vele Takabuti bordái közé.

A legalább 7 centiméter hosszú, kiálló, ám félkörös élben végződő pengével szerelt ókori bárdok átlagos dimenziói megegyeznek a múmián található sérüléssel.

„Mivel sikerült azonosítanunk a seb alakját és a gyilkos fegyver behatolásának szögét, úgy gondoljuk, egy bárd lehetett az” – mondta el David. „Nehéz azonban teljesen biztosat mondani, mivel a seb morfológiája jelentősen torzult” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Takabuti múmiája

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár